Múlt héten jelent meg az a törvényjavaslat, hogy lezsugorítanák a Nemzeti Eszközkezelő ingatlankészletét, hogy felajánlanák a devizahiteleseknek, hogy visszavásárolhatják a programban az állami szervnek átadott ingatlanokat. A Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárcavezető jegyezte javaslat fő ígérete az, hogy 2019 folyamán a Nprogram résztvevői kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak, ha a bérleti díjat eddig rendszeresen megfizették - részletekről korábban a Napi.hu részletes cikket közölt.

Viszont a 24.hu most arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a lehetőség valójában eddig is adott volt a bajba jutottaknak, méghozzá egészen kedvező feltételek mellett. Az eddigi szabályozás szerint a devizahiteles ingatlan eladása után hat hónappal, az adós legkésőbb a 72. hónap, vagyis a hatodik év utolsó napjáig visszavásárolhatja az otthonát azon az áron, amelyen eladta azt. Plusz ezt megterhelik a jegybanki alapkamattal, valamint az eszközkezelő által az ingatlanra költött értéknövelő beruházások értékével, valamint az eszközkezelő adós helyett megfizetett költségeivel.

Ezeken az árakon a NET Zrt. majdnem 36 ezer ingatlant vásárolt meg, amivel számításaik szerint körülbelül 154 ezer embert mentettek meg többmilliós hiteltartozásától. Azonban a kedvező feltételek ellenére is mindössze 1312 adós élt a visszavásárlás lehetőségével október végéig - írja a portál, amely szerint a visszavásárlás kifejezetten jó árat biztosított, figyelembe véve, hogy az elmúlt években jelentősen megdrágultak az ingatlanok, vagyis a piaci szint alatt lehetett vásárolni.

Kérdés, hogy a mostani egyszerűsítés hány embernek segít, ugyanis már beszámít a bérlő által már megfizetett bérleti díjat, valamint nem számítanak fel kamatot az eredeti árhoz képest. Sőt a vevő kérésére az állam további százalékos mértékű vételárkedvezményt nyújt elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésének terhe mellett. De az viszont még nem világos, hogyan határozzák meg az ingatlanok árát, valamint a részletfizetés esetén a fizetési határidőket.

Azt sem lehet még tudni, hogyan befolyásolja a helyzetet, hogy az érintettek hozzátartozói is beszálljanak a vásárlásba.