A szerdán késő este a III. kerületben eddig lefolytatott mérések azt mutatták, hogy az előírásoknak megfelelő, a határértéken belüli a Sziget fesztivál zajszintje - mondta a rendezvény főszervezője. Kádár Tamás arról számolt be, hogy Óbudán két helyen végeztek mérést, a Fő téren és a Búza utcában, a Kaszásdűlői lakótelepen, amely – mint mondta – a sok éves tapasztalatok alapján a leginkább kitett a Sziget zajának.

mérések úgy zajlanak, hogy egyesével beindítjuk a fesztivál színpadait, majd egyszerre is megszólaltatják őket, közben pedig folyamatosan mérik, hogy átlépik-e valamelyik ponton a határértéket. Az időjárási tényezők, így a szélirány vagy az eső egyaránt befolyásolják a hang terjedését – fűzte hozzá.

A megengedett zajszint a vonatkozó szabályozás alapján 23 óráig 65, utána 55 decibel. Az Óbudán lefolytatott méréseken jelen volt Kiss László polgármester, valamint a helyi önkormányzat hatósági osztályvezetője, a XIII. kerületben pedig a környezetvédelmi osztály képviselője volt ott a mérésen.

A fesztivál alatt a Sziget Magyarország tizedik legnagyobb városa

A megújult Sziget-fesztivál csütörtökön kezdődik, amelyre fele-fele arányban várnak külföldi és belföldi látogatókat. A Sziget az ország tizedik legnagyobb városává válik erre a fesztivál hat napjára. Fontos újítások közt szerepel, hogy felszámolták a mobil wc-ket és több helyen lesz hozzáférhető ivóvíz. Az ételek és italok árai magyar viszonylatban egész tűrhetőnek számítanak az utóbbi idők drágulási-hullámai óta. Bővebben >>>

A hangosítás technológiája évről-évre fejlődik, a fesztiválnak egyre könnyebb betartani a határértékeket. Az úgynevezett cardioid subok lehetővé teszik a sokpontos hangosítást, irányítani lehet a hangzást, így a zajszint a színpad környékére tud koncentrálódni – mondta.

Az idén 30 éves Sziget fesztivál még a mai napon elkezdődik.

Szigeteléshez érdemes a HÉV-et választani

Tíz percenként jár a HÉV augusztus 10-től a Szigetre, így mindenképp érdemes elgondolkodni, hogy a taxi vagy a saját autó helyett ezt a közlekedési módot válasszuk. Bővebben >>>