A The Future Shopper Report felmérése szerint a külföldi vásárlók 48 százaléka gyorsabb kiszállítást szeretne. 2022 óta az igény szállítási idővel kapcsolatban 2,36-ról 2,15 napra csökkent. Nemzetközi szinten az egészségügyi termékek, az alkohol és pénzügyi termékek kiszállítása az elvárások szerint 1,59 és 1,73 nap között kéne, hogy történjen. Ezzel szemben a vásárlók nagyobb türelmet tanúsítanak a ruházat és a divat kategóriában.

Kép: Cégmenedzser

Cégmenedzser felmérése a magyar piacot vizsgálta. Itthon ételkiszállításra maximum 2 órát várnának a vásárlók, állítja 37 százalékuk. Ez nemzetközileg már 40 százalékra növekszik. Egészségügyi szerek és alkohol esetén 24 órára bővül a türelmi idő.

A több, mint 600 vásárló bevonásával készült statisztika alapján minden második magyar (a megkérdezettek 49 százaléka) tapasztalt már kiszállítási késedelmet. Ez átlagosan 23 óra volt.

Az időfaktorral kapcsolatos szállítási problémák hátterében gyakran a vállalatok belső folyamatainak és erőforrás-kezelésének hiányosságai állnak, amelyek hosszútávon befolyásolják a vásárlói elégedettséget, a hírnevet, de középtávon hatnak a cég árbevételére is

– mutatott rá Jagodics Tamás, a Cégmenedzser Szoftver Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Miben fejlődhetnének az e-kereskedők?

A felmérésben résztvevők több mint 60 százaléka ingyenes visszaküldést, valamint hitelesebb véleményeket várna el az online piactereken. Emellé sorolható még az egyszerűbb termékvisszaküldés is.

A vásárlók többségének fontos tudni, merre jár a megvásárolt terméke. A megkérdezettek 28,3 százaléka szeretné látni az aktuális készletet. 24,7 százalékuk gyors információt szeretne a megrendelés státuszáról. A gyorsabb kiszállítást minden ötödik ember szorgalmazná.

„A vásárlók információ éhsége olyan, amit azonnal ki kell elégíteni, hogy ne veszítsük el őket; egy vállalatirányítási rendszer képes kezelni a készletezési, termékkezelési folyamatokat, így lehetővé téve a termékek gyorsabb kiszállítását, illetve cseréjét. Az automatizmusok összességében a teljes e-kereskedelmi folyamatot hatékonyan támogathatják – kommentálta a Cégmenedzser Kft. vezetője.

(Kiffer Anna)