A Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete (MTFE) a nyírségi város Északi temetőjének egyik távoli parcelláját választotta a VI. Országos sírásó verseny helyszínéül. A csapatoknak egy 2 méter hosszú, 80 centiméter széles, 1,6 méter mély sírgödröt kellett legfeljebb két órán belül kiásniuk – írja a Délmagyar.

A leggyorsabban a hajdúböszörményi Paraklétosz 1. nevű csapat végzett a feladattal, akik 52 perc 16 másodperc alatt ásták meg a sírgödröt. A második a Csongrád-Csanád vármegyei Kegyeleti Kft. munkatársaiból álló formáció lett, akik 1 óra 12 perc és 5 másodperc alatt végzetek a feladattal. A harmadik három perccel rosszabb idővel a Paraklétosz 3. nevű csapat lett.

A sírba visznek a brutális árak

Az elmúlt 5 évben nagyon megdrágultak a temetkezési költségek Magyarországon. Az Economx korábban azt írta, 2018-tól az idei évig bezárólag mintegy 50 százalékkal többe kerül elkísérni valakit az utolsó útjára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaszi adatai szerint egy koporsós temetés 325 ezer, míg egy hamvasztásos búcsúztatás 232 ezer forintba kerül. Sok családban már hitelből kényszerülnek finanszírozni a búcsúztatást.

Budapesten utoljára januárban emeltek árakat.