7,8 százalékkal emelkedett a juttatások nélküli átlagkereset júniustól 2023 augusztusáig – írja az Euronews. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) szerint ez a leggyorsabb növekedési ütem 2001 óta.

Mindez az infláció mérséklődésével párhuzamosan történt, ami annyit jelent, hogy 2021 óta először emelkedtek gyorsabban a fizetések az áraknál.

Az Egyesült Királyság új éves inflációs adatai hivatalosan szerdán jelennek meg, várhatóan az augusztusi 6,7 százalékról szeptemberre 6,5 százalékos növekedést várnak a közgazdászok. Ez ígéretesnek hangzik, ugyanakkor még mindig bőven felülmúlja a brit jegybank 2 százalékos célértékét.

Mivel a béremelés átlagos, ezért nem mindenki osztozik az előnyökön: a legnagyobb növekedést a pénzügyi és üzleti szektorban mérték, mintegy 9,6 százalékot, melyet a feldolgozóipar követ 8 százalékkal. A skála másik oldalán az építőipar áll, ami a többi iparághoz képest mindössze 5,7 százalékos növekedést könyvelt el.

Szakértők szerint ugyanakkor lassíthatja a bérnövekedést, hogy a brit vállalatok egyre kevesebb új munkatársat vesznek fel: szeptemberben júliushoz képest 43 ezerrel kevesebb volt a betöltetlen pozíció.

Kényszerpályára rakja az európai diákokat a megélhetési válság

Az olasz diákok több nagyvárosban is tüntettek október elején a magas ingatlanbérlési díjak miatt, segítséget kérve a kormánytól. De egy Egyesült Királyságban készült felmérés is arra hívta fel a mutatott rá, hogy egyre több egyetemista kénytelen munkát vállalni a tanulás mellett. Egy kutató szerint ez mélyítheti az egyenlőtlenségeket. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint fontos különbséget tenni a kényszerűségből és a tapasztalatszerzés céljából vállalt diákmunka között, adott esetben mindenesetre kiváló pályakezdési ugródeszka lehet.
Bővebben--->