Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kiemelt célja a kormány gazdaságpolitikájának a gazdaságfehérítés, amelynek fontos eleme a 2018. július 1-jén debütált és 2021 elejére teljeskörűvé vált NAV online számlarendszere.

A regisztrálók száma mára elérte a másfél milliót.

2018-tól beérkezett csaknem két és fél milliárd számla túlnyomó többségét az online számlarendszer segítségével küldték be az adóhatósághoz – mondta Izer Norbert, aki kiemelte,

az online számla – amellett, hogy segíti a jogkövető vállalkozásokat –, több százmilliárd forinttal javította az adóbefizetési fegyelmet. A bevételi adatok tanúsága szerint az online számlarendszernek tulajdonítható többletbevétel jelentősen hozzájárult az adócsökkentésekhez.

A munkát terhelő adók csökkentése mellett azért is kitartunk – fejtette ki –, mert a legfontosabb cél, hogy 2024-ben újra visszatérjünk a gazdasági növekedési pályára.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a gazdaságfehérítés területén végbemenő pozitív folyamatokat az Európai Bizottság legújabb áfarés-becslésére vonatkozó tanulmánya is megerősítette. Az áfarés a makrogazdasági mutatók alapján számolt elméleti, illetve a tényleges áfa bevétel különbsége.

A becslés szerint a hazai áfarés szintje 2010-ben 22,3 százalékot ért el, azóta folyamatos csökkenést mutat, mértéke 2021-ben elérte az eddigi legalacsonyabb, 4,4 százalékos mértéket.

Bár a mutató az EU tagállamok körében is érdemben csökkent, a magyar áfarés javulása jelentős mértékben meghaladja mind az uniós tagállamok, mind a régió átlagát.

Izer Norbert végezetül hangsúlyozta, az összes gazdaságfehérítési intézkedésnek köszönhetően – online pénztárgép, ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer), online számlarendszer – 2010 óta 2021-ig mintegy négyezer milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek, ami fedezetet biztosított az ebben az időszakban megvalósított adócsökkentések jelentős részének.

Nem érdemes bent hagyni az államnak olyan 140 ezer forintot, amit nem muszáj

Sokan nincsenek tisztában egy adózással kapcsolatos jogszabállyal, miként lehet az öné 140 ezer forint, így most itt elmagyarázzuk >>>