Mint a holland uralkodó mondta, a holland kormány ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja Ukrajnát, az Európai Uniót és a NATO-szövetségeseket az ukrajnai háborúban, ám hangsúlyozta: szükség van arra is, hogy az EU erős és független legyen, és küzdjön a növekvő fenyegetések és a hatalmi politika ellen, fenntartva a kapcsolatokat a hasonlóan gondolkodó partnerekkel, például az Egyesült Államokkal.

király saját országával kapcsolatban elmondta: Hollandia erős és virágzó nemzet, azonban továbbra is dolgozni kell az esélyegyenlőség elérése érdekében, illetve a társadalmi-gazdasági biztonság fenntartásáért.

Hollandiában nem minden gyermeknek adatik meg ugyanaz a lehetőség a jövőre nézve. Országunkban nem mindenki érzi úgy, hogy látják és meghallgatják, társadalmunkban pedig még mindig létezik diszkrimináció és faji kirekesztés

– mutatott rá a holland király.

Hozzátette, hogy Hollandia nemrégiben bocsánatot kért a rabszolgaságban játszott szerepében, de felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is prioritásként kell kezelnie a sötét történelmi múlt feldolgozását.

Vilmos Sándor felhívta a figyelmet arra is: a holland kormánynak ügyvivői státusza ellenére továbbra is fontos döntéseket kell hozni a migrációval és a migránsok integrációjával kapcsolatban, és elegendő férőhelyet kell biztosítani a menedékkérők számára.

Hangsúlyozta azt is, hogy erőteljes klímapolitikára van szükség az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok megelőzése érdekében. Mint mondta, ez ösztönzi a vezetést, hogy támogatásokat ajánljon fel az embereknek és a vállalkozásoknak.

Egyértelmű, hogy a nitrogénkibocsátással és a környezetvédelemmel foglalkozó szakpolitikákat a mezőgazdasági szektor jövőbeli érdekeire való tekintettel kell kidolgozni. A kormány tovább dolgozik a nitrogénkibocsátás kérdésének megoldásán, ha ezt elmulasztja, a probléma csak súlyosbodni fog

– jelentette ki Vilmos Sándor.

A király beszédében bejelentette, hogy a holland kabinet mintegy kétmilliárd eurót fektet be a vásárlóerő-szabályozásba: emelik a lakhatási támogatást a legalacsonyabb jövedelmű családok vásárlóerejének megőrzése érdekében, és több forrás jut majd a gyermekszegénység elleni küzdelemre is.

Már Hollandiában is megvetették lábukat a dzsihadisták

A dzsihádhoz csatlakozó hollandiai lakosok mintegy harmada nő. Bővebben >>>