Egyes helyeken a terméskiesés elérheti a 90-100%-ot is

A magasabb fekvő termőterületen legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő, de az Alföldön alig marad termés.

A legtöbb termőtájon mindemellett nagyon erős a Monilia nyomása, ami a meggynél is problémát jelenthet majd, de jelentettek Stigmina és levéltetű fertőzést is

– írja a fruitveb.hu.

Somogy megyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák. Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, és ez eléggé független volt az elhelyezkedéstől vagy kitettségtől, leginkább az adott fenológiai állapot érzékenysége volt meghatározó. Somogy megyében az április eleji fagyok során -3°C alá nem süllyedt ugyan a hőmérséklet, viszont ez már virágzást követően, igen érzékeny fázisban kapta el az állományokat.

Tolna megyében az alacsony hidegigényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek. A megyében -4°C-os szállított fagyot mértek. Üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák a jelenlegi helyzet szerint.

Győr-Moson-Sopron megyében a nagyon korai fajták már januárban elfagytak, az április fagyok során -6°C körüli fagy károsított. Általában 30-35% a jelenleg látható kár mértéke.

Bács-Kiskun megyében a korai fajtáknál teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban.

Borsod megyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot marad a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományok szinte 100%-ban elfagytak.

 

2060-ig biztosan marad a szélsőséges időjárás

A globális tengerszint több mint kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a mérések első évtizedében, 1993-2002 között – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amely egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a tendencia a következő évtizedekben folytatódik.