Nem készülnek évközi béremeléssel idén a vállalkozások, noha az infláció az év egészére vetítve várhatóan meghaladja a keresetek emelkedését azoknál a munkáltatóknál is, ahol az év elején cél volt az inflációkövető bérrendezés.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnökeNapi.hu érdeklődésére megerősítette, hogy a helyi szakszervezetek folyamatosan egyeztetnek a munkáltatókkal, többek közt a munkavállalók jövedelme is rendszeresen napirendre kerül.

Az infláció velünk maradt, minden más változott

A szakszervezeti vezető emlékeztetett, hogy a tavaly év elején esedékes bértárgyalások időszakában még nem lehetett látni, hogy mennyire száll el az infláció az év második felében, éppen ezért az érdekképviseletek sem az árak tényleges emelkedését figyelembe véve egyeztettek a munkáltatókkal.

Az év második felben már egyértelművé vált, hogy az infláció az előre jelzettnél jóval magasabb lesz, a szakszervezetek ezért is kezdeményezték a rendkívüli bérkiegészítést, amelyre a munkáltatók nagyobb része nyitott is volt.

Mészáros Melinda rámutatott, hogy az idei bérrendezésekről folytatott egyeztetéseken az előző évvel szemben már egyértelműen az inflációkövető fizetésemelés volt az elsődleges érdekképviseleti elvárás.

Mivel ez azokon a munkahelyeken, ahol jelen van szakszervezet, nagyrészt ez meg is valósult, nincs szükség olyan rendkívüli intézkedésekre, mint tavaly.

A következő hónapokban várhatóan egyre meredekebben csökken az infláció mértéke Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az év egészét tekintve a 16,5-18,5 százalék közötti sávban maradhat a fogyasztói árak átlagos emelkedése. A friss, júliusi adatok bizakodásra adnak okot, így az év hátralévő részében egyre gyorsabb ütemben mérséklődhet az infláció.

Sok munkavállaló így is több pénzt kaphat

A Liga Szakszervezetek elnöke kitért rá, hogy az érdekképviseletek most elsősorban a SZÉP-kártya keretének emeléséről tárgyalnak. Ismert, augusztustól 200 ezer forinttal megemelte a kormány a kedvezményesen adható juttatás felső összeghatárát. Emellett kiterjesztették a SZÉP-kártyát, vagyis a keretből már élelmiszert is lehet vásárolni.

Plusz 200 ezer forinttal kecsegtet a SZÉP-kártya

Visszatér a lehetőség, hogy a boltokban is el lehet majd költeni a SZÉP-kártyákon gyülekező összeget. A plusz juttatást a kártyabirtokosok kevesebb mint ötöde kaphatja meg. Bővebben >>>

Mészáros Melinda szerint a SZÉP-kártya keret emelése is nagy segítséget jelent a munkavállalóknak, mivel a háztartások legnagyobb arányban a bevásárlásra költenek, az élelmiszerek ára pedig jelentősen nőtt.

Újra kell tárgyalni a kollektív szerződéseket

A szakszervezeti konföderáció vezetője azt is elmondta, hogy a munkáltatókkal folytatott egyeztetések folyamatosak, ám elsősorban most nem a bérek vannak napirenden, hanem a kollektív szerződések módosítása.

Erre a lépésre több cégnél azért van szükség, mert változott a szabályozás, így például az apaszabadság és más, uniós irányelv-átültetés miatt elkerülhetetlenné vált a kollektív megállapodások módosítása.

Kevesen részesültek valódi fizetésemelésben

A versenyszférában és az állami cégeknél is az volt az év eleji béremelések legfontosabb célja, hogy a munkavállalók keresete reálértéken ne essen vissza, vagyis az infláció emelkedését kövesse a fizetések emelkedése. Kevesen részesültek inflációt meghaladó béremelésben, elsősorban az alacsonyabb keresetű munkakörökben dolgozók bérrendezése haladta meg a 15 százalékot.

A szellemi területeken, főleg a kvalifikált munkakörökben dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók többsége ezzel szemben egyáltalán nem részesült béremelésben.

Az előző években ráadásul kisebb mértékű keresetrendezés jellemezte ezeket a tudományos és mérnöki területeket. Így a magasabb fizetésért alkalmazott munkavállalók fizetése jelentősen veszített értékéből.

Jövőre visszakapjuk, ami idén elúszott?

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a napokban azt közölte, hatékonyak a kormány infláció letörését szolgáló erőfeszítései, amelyet jól jeleznek a friss adatok. A reálbérek újbóli emelkedéséhez pedig nélkülözhetetlen, hogy az infláció újra egy számjegyű legyen.

Benézett 20 százalék alá az infláció, Nagy Márton szerint brutálisan hatékonyak a kormányzati intézk

Tavaly augusztus óta nem látott szintre, 17,6 százalékra csökkent az infláció a KSH legfrissebb adati alapján - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Ugyanakkor így sem rózsás a helyzet. Bővebben >>>