nyugdíjasok arra számítanak, hogy év közben lesz még korrekciós nyugdíjemelés, mert a 13. havi juttatás sem volt képes ellensúlyozni a magas nyugdíjas inflációt – mondta az InfoRádióban Farkas András nyugdíjszakértő, aki négy-öt százalékos további korrekciót vetített előre.

Az áremelkedés a 19, de akár a 20 százalékot is elérheti

Mindez összhangban van a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzési sávjával és ez azt jelenti, hogy a 15 százalékos januári emelést korrigálni kell majd néhány százalékos mértékben – mutatott rá a nyugdijguru.hu portál alapítója. A korrekció körülbelül 4-5 százalékos lehet, de előfordulhat, hogy két részletre elosztják, nyár közepén és novemberben is emelhetnek – mondta Farkas András.

Tavaly júliusban, tavalyelőtt pedig júniusban volt évközi rendkívüli korrekció, és a nyugdíjtörvény egy novemberi újabb felülvizsgálatot is előír, ha még az esetleges időközi korrekcióval együtt sem érné el az emelés az infláció mértékét, akkor visszamenőlegesen, január 1-jétől kell újabb plusz pénzt számolni és utalni – emlékeztetett.

Nem túl fényesek a kilátások: ennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak jövőre

Nem látja olyan pozitívan a kormány a következő évet, mint eddig, még a jegybanki szakértőknél is pesszimistábbak. Bővebben>>>

A nyugdíjszakértő felsorolt néhány adatot is, hogy a költségvetésben mekkora részt jelentenek a nyugdíjak:

  • egy százalékpontnyi nyugdíjemelés körülbelül 55 milliárd forintba kerül;
  • az idei év eleji 15 százalékos nyugdíjemelés több mint 800 milliárd forintos plusz tétel volt;
  • ehhez kell még hozzáadni a 13. havi nyugdíj több mint 300 milliárdos tételét;
  • így a nyugdíjasok 12 havi ellátására vetítve az összesített plusz jövedelem nagyjából 1100 milliárd forintot tesz ki eddig;
  • erre kell még rávezetni a pótlólagos emeléseket: 4 százalékkal számolva ez újabb 200-300 milliárd forintos plusz elkölthető jövedelmet jelenthet a nyugdíjasoknál.

Farkas András felhívta a figyelmet, hogy a jogosultak nagyon számítanak a plusz pénzre, mert a nyugdíjasok költségvetése ugyanis nagyon kemény korlátokkal rendelkezik, hiszen nem tudnak kiegészítő jövedelmekre szert tenni, és naponta szembesülnek az élelmiszerárak 40 százalék fölötti inflációjával.

A szakértő kijelentette: a nyugdíjemeléshez a tényleges inflációt kell majd figyelembe venni, és ennek alapján a nyugdíjasok az idén biztosan számíthatnak még korrekcióra, jövőre pedig majd meglátjuk, hogy milyen szám kerül be a költségvetési törvénybe, és annak megfelelően kell majd emelni a nyugdíjakat.