Az elemzők által várt mértékben csökkentek júliusban a termelői árak az euróövezetben éves összevetésben, és minimálisan szerényebb volt a csökkenés a becsülthöz viszonyítva havi szinten az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára kedden felkerült adatok szerint.

Az euróövezet termelői árai júliusban 0,5 százalékkal csökkentek júniushoz képest, amikor 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel májussal összevetve. Szakértők minimálisan nagyobb, 0,6 százalékos havi csökkenést vártak júliusra.

Az Európai Unióban a termelői árak júliusban 0,6 százalékkal csökkentek júniussal összevetve, amikor 0,4 százalék volt a havi csökkenés. Az EU-ban szintén

  • a köztes termékek ára csökkent a legjelentősebben 1,2 százalékkal,
  • majd az energiaáraké, 1 százalékkal.

Az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 0,4 százalék volt ugyanúgy, mint júniusban.

Éves szinten az euróövezetben a termelői árcsökkenés 7,6 százalékra gyorsult a júniusi 3,4 százalékról.

Az energiaárak visszaesése volt a legnagyobb, 24,2 százalék a júniusi 16,4 százalékos csökkenést követően, az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 1,6 százalékra fékeződött a június 2,5 százalékról.

Az EU-ban az éves szintű termelői árcsökkenés 6,6 százalék volt júliusban a júniusi 2,4 százalék csökkenést követően. Az energiaárak csökkenése a júniusi 14 százalékról 21,5 százalékra gyorsult. Az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 2,6 százalékról 1,6 százalék mérséklődött júliusban.