A kormány mindent teljesített, a Bizottságtól függ, hogy az Erasmus-pénzek mikor érkeznek – nyilatkozta Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter az atv.hu-nak. Így viszont a hvg.hu számításai szerint akár 4500 magyar alapítványi egyetemi hallgató is kimaradhat az Erasmus programból jövőre, elesve a lehetőségből, hogy egy fél évet más uniós országban tanuljon.

A Tempus Közalapítvány – amely koordinálja az Erasmus+ hazai pályázati programjait – a 2024 őszén induló Erasmus+ pályázatokról már korábban döntött, de a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek pályázatait csak feltételesen tudják támogatni. A közalapítványra hivatkozva azt is írja az atv.hu, hogy csak akkor kötik majd meg a támogatási szerződéseket a 2024 őszi félévében induló hallgatói csereprogramokról az alapítványi egyetemekkel, ha arra az Európai Bizottság idén november 23-ig engedélyt ad.

Navracsics Tibor a portálnak még elmondta, hogy nem tud semmilyen „apokaliptikus” határidőről, amit az Európai Bizottság szabott volna, és szerinte a magyar kormány „mindent teljesített, amit kért a Bizottság, amiről Johannes Hahn költségvetési biztossal tárgyalt”.

„Már csak a Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e és mikor az Erasmus-források, ez teljes egészében az ő felelősségük”

– fogalmazott a miniszter.

Az EU még a tavalyi év végén döntött arról, hogy 21 modellváltó magyarországi egyetemet kizár az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból is. Úgy látták ugyanis, hogy ezeknek az alapítványoknak a működése nem kellően átlátható, valamint politikusok ülnek bennük összeférhetetlen módon.

Navracsics optimista, szeptemberben folytatják

Bő fél év telt el uniós kizárás óta, a kormány – a kormány szerint – az EU számos kérését, javaslatát megfogadta, teljesítette, azonban pozitív döntés azóta sem született Brüsszelben, pedig Navracsics korábban azt (is) nyilatkozta, hogy nyárra meglesz a pénz.

Most az atv.hu-nak arról beszélt, hogy Brüsszelben nyári szünet van, így augusztusban sem tárgyalnak, az egyeztetések majd szeptemberben folytatódhatnak, és a tárcavezető továbbra is optimista, „bízik benne, hogy lesz megállapodás”.

Cáfol az uniós biztos

Az EU költségvetési biztosa, Johannes Hahn cáfolta Navracsics Tibort, így a magyar diákok már szeptembertől kimaradhatnak az Erasmus-programból. A politikus brüsszeli tudósítók egy csoportjának, köztük a Népszava újságírójának beszélt kedden a közösségi büdzsével kapcsolatos friss döntésekről és elvárásokról. Mint írják, a politikus szerint

továbbra is várják a magyar kormánytól a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükséges korrupcióellenes intézkedések teljes végrehajtását.

Johannes Hahn a lap kérdésére megerősítette, hogy ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket a Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus+ programban.