Az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes októberi értékei alapján a feldolgozóipari BMI 43 pontra süllyedt az előző havi 43,4-ről, miközben javulásra, 43,7 pontra számítottak.

A szolgáltatóipari BMI 47,8 pontra csökkent 48,7-ről. Ugyanakkor javulásra számítottak. A kompozit BMI esetében is javulást várt a piac, ám ez 46,5 pontra esett vissza a 47,2-ről. Az 50 pont feletti BMI teljesítmény-növekedést mutat, ellenben ha az alatt teljesít, akkor zsugorodás tapasztalható.

A kompozit index októberi csökkenése az ötödik egymást követő havi csökkenés és az elért érték 2020 novembere óta a legalacsonyabb.

Az MTI megjegyzi, hogy amennyiben a pandémiás időszakot nem számítjuk bele az adatokba, akkor a mostani októberi visszaesés 2013 márciusa óta a legnagyobb mértékű. Az új megrendelések 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben estek vissza ebben a hónapban, a világjárványt leszámítva pedig 2009 májusa óta volt a legnagyobb mértékű.

Növekszik az amerikai államadósság, közben Európa spórolna

Az IMF becslése szerint az államadósság a gazdasági teljesítmény 1 százalékpontjával nő a következő években, de szinte teljes egészében az Egyesült Államoknak és Kínának köszönhető. Nélkülük csökkenne az adósságterhelés.
Bővebben--->