Az elmúlt évben számos botrány rázta meg a kriptovilágot. Mi ezekről a véleménye? Hogyan lehetne ezeknek gátat szabni?

Binance 2017 júliusában történt megalakulása óta dolgozunk azért, hogy az embereknek nagyobb szabadságuk legyen a pénzügyek terén. Eközben akadályokat küzdünk le, új megoldásokat fejlesztünk és építjük a közösségünket. Ezekből fakad a küldetésünk: az, hogy felépítsük a globális pénzügyi eszközök meglétéhez szükséges alapvető infrastruktúrát és ezt elérhetővé tegyük az emberek számára.

Ami pedig az összeomlásokat illeti, azt tudom mondani, hogy

ezek a hagyományos pénzpiacokon is előfordulnak. A kriptoszektor épp most szabadul meg a rossz minőségű projektjeitől, amelyek nem kínáltak valódi értéket.

Mindezek miatt úgy vélem, a kriptoszektor csak még erősebbé válik a jövőben.

Több neves befektető azt mondja, hogy a kriptó, a bitcoin értéktelen és veszélyes – Charlie Munger konkrétan leszarozta a kriptót, és idiótának nevezte, aki ebbe fektet, Warren Buffett pedig 25 dollárt se adna a világ összes bitcoinjáért. Ez összességében árt a kriptopiacnak, vagy eleve más generációkhoz szólnak más-más motivációval?

Éveken át, a kriptotér legnagyobb szereplői a lakossági befektetők voltak, mivel a hagyományos pénzügyi piacok szereplői nem tekintettek valós befektetési alternatívaként a kriptoeszközökre. A bitcoin még új volt és bonyolultnak tűnt, a tétek és kockázatok pedig ismeretlenek voltak. Ehhez képest a kötvények relatíve biztonságosabbnak tűntek, a részvényekhez kapcsolódó kockázatokat is jobban értették a befektetők. 

Ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos pénzügyi intézmények ne tudtak volna alkalmazkodni az új technológiákhoz,

egyszerűen csak inkább vállalták a túlzott óvatosságból származó hibázás lehetőségét, elkerülve az újnak számító, bizonytalan és még nem kipróbált technológiákat.

Sok minden változott azonban az elmúlt évtizedben, amióta a bitcoin megjelent. A kriptovalutákat egyre szélesebb körben használják nemzetközi átutalásokra, emiatt nagyban megnövekedett elfogadottságuk. Ezzel egyidőben, egyre több, nagy elismertségnek örvendő nagyvállalat karolta fel a kriptót, felkínálva az ügyfeleiknek a kriptovalutában való fizetés lehetőségét. 

Mi a helyzet a szabályozással? Támogatná? Ha jól tudom, az a célja a Binance-nél, hogy „segítse a helyi szabályozókat a hatékony kriptoreguláció kiépítésében” – ez pontosan mit takar?

A Binance kiemelt feladatának tekinti a kriptoszektor törvényi megfelelőségének megteremtését, mert csak így lehet még szélesebb közönség számára elérhetővő tenni a kriptovalutákat, a felhasználók biztonságának garantálása mellett. Azzal, hogy képesek vagyunk megfelelni a legszigorúbb törvényi előírásoknak, felhasználók milliói számára tesszük lehetővé, hogy profitot termeljenek törvényes pénzügyi eszközökből és szolgáltatásokból, ugyanakkor megerősítjük a szektorba vetett bizalmat, növeljük annak ismertségét. A kriptoeszközök piacairól szóló európai rendelet (MiCA) által biztosított fogyasztóvédelem hozzájárul a blokklánctechnológia jobb hozzáférhetőségéhez. Emellett, az új jogszabályok megakadályozzák a gyanús, vagy megkérdőjelezhető tevékenységet folytató vállalatok belépését az európai piacra, ezzel csökkentve a csalások és a nyereségszerzési célból elkövetett csődbűntettek kockázatát.

A MiCA világos jogi helyzetet teremt a világ egyik legnagyobb piacán, ami még vonzóbbá teszi az Európai Uniót és Magyarországot a Web3 vállalatok számára az innováció és a munkaerőtoborzás szempontjából.

Mi üdvözöljük azokat a változásokat, amelyeket a MiCA a standardizáció terén eredményez, hiszen minden uniós tagállam számára azonos jogszabályokat ír elő. Készek vagyunk továbbra is együttműködni a hatóságokkal és a bűnüldöző szervekkel az egész világon, azért, hogy elősegítsük a blokklánctechnológia elterjedését és az edukációt. 

Vannak veszélyei a decentralizációnak? Melyek azok? Az orosz-ukrán háború kitörésekor például ez volt az egyik legerősebb érv úgy általában a kriptók és kriptotőzsdék ellen, hogy egyes, szankcionált emberek kriptóba menekíthették a vagyonukat. Erről mi a véleménye? Egyáltalán ez bizonyítható/tudható, vagy „városi legenda”?

Az elmúlt évek során egy robosztus KYC-rendszert építettünk fel, amely rendkívül jól átgondolt és több mint 200 ország törvényi előírásainak felel meg. Olyan iparágvezető KYC-vállalatok támogatják, mint az Onfido, a Jumio, és a Trulioo, hogy csak néhányat említsek. Sok más tőzsdétől eltérően, mi nem engedélyezzük a felhasználóinknak a platformunkon történő kereskedést a KYC-adataik ellenőrzése nélkül, amelynek része a tartózkodási hely szerinti ország és a személyazonossági adatok ellenőrzése. Olyan eszközöket is alkalmazunk, mint például a Reuters World-Check (Refinitiv World-Check), illetve olyan átfogó adatbázisokat, amelyek PEP-eket (a politika miatt a figyelem középpontjába került személyek), egyéb nagy kockázatot jelentő személyeket és szervezeteket tartalmaznak. Lehet erre azt mondani, hogy ez szembe megy a decentralizált Web3 szellemiségével, de mi hiszünk abban, hogy ahhoz, hogy az iparágunk ki tudja bontakoztatni a benne meglévő teljes potenciált, az olyan centralizált tőzsdéknek, mint amilyen a Binance, érvényt kell szereznie azoknak az intézkedéseknek, amelyek érdemben csökkentik annak a kockázatát, hogy illegális szereplők jussanak be a Web3 ökoszisztémába.

Mit gondol a shitcoinokról? Ma már kis túlzással bárki létrehozhat különböző láncokon/kontraktusokon kriptodevizákat. Hogyan tudnak ez ellen védekezni?

Mindig felkérjük a felhasználóinkat arra, hogy készítsenek DYOR-t, ami bármilyen kockázatcsökkentésre irányuló befektetői stratégia alapvető eleme. Mielőtt valaki tokenbe, érmékbe, projektekbe vagy bármilyen más eszközbe fektetne, feltétlenül meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket, informálódnia kell a projektről, ismernie kell a háttérdokumentumokat, a tokenomikákat (befektetési útmutatókat), az együttműködő feleket, a terveket, a közösséget és az egyéb alapvető információkat.

Sokan fektetnek pénzt mind a hagyományos, mind a kriptoeszközök piacán olyan projektekbe, amelyek egyetlen célja a csalás, és annak ellenére, hogy mi jelentős erőforrásokat fordítunk a bűnözői tevékenységek visszaszorítására, a fellelőség végsősoron a felhasználóé.

Kyrylo Khomiakov
Kyrylo Khomiakov
Kép: Napi.hu, Binance

Ön eleve a banki, pénzügyi világból érkezett a Binance-hez. Miben látja a legnagyobb különbséget a kriptovaluták és a hagyományos pénzeszközök között?

Vannak különbségek és vannak hasonlóságok. A hagyományos pénzügyi intézmények konzervatívabbak, lassabban lépnek, jobban odafigyelnek a folyamatokra. A kriptotőzsdék, még az olyan nagyok is, mint a Binance, gyakorlatilag startupok. Nagy hangsúlyt fektetünk a felhasználókra, a termékekre és szolgáltatásokra, rögtön ezek után pedig a marketingre, a döntéshozatal minőségére és a termékfejlesztés felgyorsítására.

Milyen régiós törekvései vannak a Binance-nek a közép-kelet-európai régióban és így különösen Magyarországon? Vannak-e adott esetben olyan termékeik, szolgáltatásaik, amelyeket külön erre a piacra szánnak?

Minden régióban nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre. Már több mint 1,7 millió követőnk van a Facebookon. Folyamatosan építjük a közösségünket: rendszeresen tartunk rendezvényeket és online webináriumokat helyben, az adott ország nyelvére fordítjuk a Binance Academy anyagait, kommunikációs kampányokat és versenyeket indítunk magyar nyelven. A legutóbbi, „A kriptovaluták adózása Magyarországon” címmel megtartott webináriumunkat több mint 6400 felhasználó követte nyomon, két személyes találkozót szerveztünk, amelyek mindegyikén 300 magyar kriptofelhasználó vett részt, és a Binance Academy-n belül 310 cikk érhető el magyar nyelven. Meggyőződésünk, hogy mindezek az erőfeszítések tovább építik és erősítik közösségünket, ahol az emberek szabadon elmondhatják a véleményüket, kérdéseket tehetnek fel a blokklánctechnológiáról és a kriptóról, a vele való kereskedelemről, valamint kockázatairól. Azzal, hogy a felhasználók megosztják a tudásukat, elősegítik a közösség növekedését és segítenek elejét venni annak, hogy az emberek csalók áldozataivá váljanak. 

Mennyire tartja „kriptobarátnak” ezt a térséget? És Magyarországot? (Akár statisztikákkal…)

Annak érdekében, hogy minden téren meg tudjunk felelni a magyar felhasználók igényeinek, egy felmérést készítettünk. Ennek válaszai arra világítottak rá, hogy a legtöbb magyar ember (86 százalék) még soha életében nem használt kriptovalutákat, ám ennek ellenére több mint a felük (55 százalék) érdeklődik a technológia iránt és szeretnének többet hallani róla. Ez számunkra azt jelenti, hogy érdemes a felhasználóknak képzési programokat indítani és olyan tananyagokat közreadni, amelyek tájékozottabbá teszik őket. A Binance-t nemrégiben regisztrálták Lengyelországban, és egy technológiai központot nyitottunk Romániában. Azt látjuk, hogy Magyarországon is nagy a lelkesedés a technológia iránt. Komoly lehetőségeket látunk magunk előtt az egész régióban.

Mi a véleménye az NFT-kről? A technológia nyilvánvalóan hasznos is lehetne, de a mainstream médiában csak az ilyen teljesen agyament „csillámpónis gifekről” lehet olvasni, amikért valaki valamiért fizetett egy indokolatlanul nagy összeget – aztán sok pénzért az övé lett egy gif. Ez csak egy hype, vagy valóban értékes művészi alkotások?

Azzal, hogy képesek vagyunk igazolni a tulajdonosát és az egyediségét, az NFT új lehetőségeket kínál mind az alkotók, mind a befektetők számára. Jónéhány NFT felhasználási módról tudunk már most is: ilyenek alkotói oldalról a videójátékok, műgyűjtemények, digitális műalkotások, digitális tájak stb, amelyek szórakozást, staking és jegyértékesítési lehetőségeket kínálnak a DeFi szektorban. Mostanában annak vagyunk tanúi, hogy az NFT-ket egyre többen használják pénzügyi céllal. Az NFT staking már elérhető a Binance platformján, méghozzá versenyképes áron és kamatokkal, az NFT-hitelek pedig hamarosan megjelennek.

Szinte biztosra vehető, hogy az NFT-ket további területeken fogják alkalmazni a szórakoztatóiparban és a divat világában. Az NFT-ket a sztárok már most is használják, hogy közelebb kerüljenek a rajongóikhoz. Az NFT-jegyértékesítés egy másik, egyre népszerűbb felhasználási terület. A hagyományos rendszerek a lassúságukról, a magas költségeikről ismertek és arról, hogy gyakran bánnak tisztességtelenül a rajongókkal. Az NFT digitális megoldást kínál, ahol a felhasználóazonosítás könnyen megoldható és a jegyüzérkedést is meg lehet előzni. Ahogy a technológia fejlődik, még több hasonló innovációnak leszünk a tanúi, amelyek révén az NFT bevételtermelési lehetőséget kínál a felhasználóknak. Ám ahogy minden befektetésnél, itt is fontos utánajárni az adott projektnek és feltérképezni a kockázatokat.

Kötöttek különböző szponzorációs szerződéseket sportklubokkal, sportolókkal is – például Cristiano Ronaldót is megnyerték épp egy NFT-kollekcióval. Mit várnak ezektől a szponzorációktól? Terveznek-e újabbakat, akár itt Magyarországon is?

Az együttműködés olyan tehetségekkel és nagy hatású személyiségekkel, mint Cristiano Ronaldo, segít még több emberrel megértetni, mi az a blokklánctechnológia, hogyan építjük a Web3 infrastruktúrát a sport és a szórakoztatóipar területén. Magyarországon Szalai Attila labdarúgóval, a török Fenerbahce hátvédjével és a magyar válogatott tagjával léptünk partnerségre, aki rendkívül nyitott arra, hogy többet tudjon meg a kriptovalutákról.

Attila részt vesz a Binance kampányában, amelyben bemutatjuk, hogyan válhat egy profi futballista egyben kriptobefektetővé. Ugyancsak a közelmúlt fejleménye, hogy tervezzük Magyarország egyik legnagyobb futballcsapatának támogatását. Ezt hamarosan be fogjuk jelenteni, úgyhogy érdemes nyomon követni a velünk kapcsolatos híreket. 

Nem tudom megállni, hogy feltegyem ezt a kérdést: látta-e a South Park „vonatkozó epizódját”, ami részben az NFT-kről szól. Mi a véleménye az ilyen kritikákról?

El kell ismernem, hogy a South Park csapata rendkívül kreatív és tehetséges. Az NFT-ket sokan elsősorban tényleg onnan ismerik, hogy költséges profilképeket lehet velük létrehozni. Ugyanakkor az NFT jóval több ennél, számtalan szektorban a felhasználási lehetőségek széles tárházát kínálja. Ahogy azt korábban elmondtam: mint minden befektetés esetén, itt is alaposan utána kell járni a projekteknek és tisztában kell lenni a kockázatokkal. 

SEC vs. Binance

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) június elején – a fenti interjú elkészítése után – bejelentette, hogy pert indít a Binance ellen. A Kripto Akadémia összeállítása szerint a SEC keresete összesen 13 szabálysértést sorol fel, amiben a Binance, annak amerikai leányvállalata, a Binance.US, egy BAM Trading nevű árjegyző és maga Changpeng Zhao is megsértették az értékpapír- és a pénzügyi szolgáltatásokról szóló törvényeket. Mint írják, bár a vádak komolyak, a Binance jelenlegi működésében nincs fennakadás, és a felhasználók szabadon hozzáférhetnek a felülethez és kereskedhetnek a tőzsdén. A tőzsdefelügyelet az alábbi pontokban találta érintettnek a Binance-et és a kapcsolódó entitásokat, valamint Changpeng Zhao-t:– be nem jegyzett értékpapírtőzsde működtetése,
– be nem jegyzett brókercég működtetése,
– be nem jegyzett klíringügynökség működtetése.
A szakportál szerint a lényeg, hogy a SEC állítása szerint a Binance.com és a Binance.US megfelelő regisztráció és engedélyezés nélkül működött az országban, miközben jelentős bevételre tett szert az amerikai ügyfelektől származó tranzakciós díjakból.„Csalódottak vagyunk amiatt, hogy a SEC úgy döntött, hogy panaszt nyújt be a Binance ellen, amelyben – egyéb jogorvoslati lehetőségek mellett – állítólagos sürgősségi segítséget kér. Most csatlakozunk számos más kriptoprojekthez, amelyek a SEC hasonlóan félrevezető intézkedéseivel néznek szembe, és határozottan meg fogjuk védeni vállalkozásunkat és az iparágat. Szeretnénk világossá tenni, hogy bár komolyan vesszük a SEC panaszában foglalt állításokat, nem kellene, hogy a SEC végrehajtási eljárás tárgyát képezzék, nemhogy gyorsított eljárásban. Ezek a vádak indokolatlanok” – olvasható a Binance hivatalos közleményében, melyet eljuttattak a Napi.hu szerkesztőségéhez is.A kriptotőzsde nem ért egyet a SEC azon állításaival, miszerint a Binance be nem jegyzett értékpapírtőzsdeként működött, vagy illegálisan kínált és értékesített értékpapírokat, többek között a BNB vagy a BUSD fiat-alapú stabil érme felajánlásával. „Szorgalmasan dolgozunk az üzletünkre vonatkozó törvényeknek és szabályozásoknak való megfelelés érdekében. A BNB érme nem értékpapír. A BNB inkább egy natív token, amelyet arra terveztek, hogy belső gazdaságot hozzon létre; így az értéke a résztvevőktől származik” – közölte a kriptotőzsde, hozzátéve, hogy az érmék nem jelentenek semmiféle befektetési szerződést, és mint ilyenek nem értékpapírok. Ahogy a BUSD sem tekintik értékpapírnak. Utóbbihoz hozzáteszik, hogy az év elején az Egyesült Államokban egy másik független ügynökség – a Commodities Futures Trading Commission – bírósági keresetet nyújtott be, amely „a BUSD-t nem értékpapír árucikként azonosította”.„A SEC ésszerűtlen és tisztességtelen megközelítése miatt nem maradt más választásunk, mint megvédeni vállalkozásunkat” – közölte a Binance, amely egyébként rendkívül gyors ütemben növekedett világszerte, egy új és fejlődő iparágban. „Bár nem mindig értettünk egyet a szabályozókkal és a politikai döntéshozókkal, mégis mindig törekedtünk az együttműködésre” – olvasható a cég állásfoglalásában. A Binance szerint a legaggasztóbb számukra az a tény, hogy „úgy tűnik, a SEC nem vette figyelembe, hogy intézkedései milyen drasztikus és többszörös negatív hatással lehetnek a felhasználókra és az iparágra”. Közleményüket úgy zárják, hogy ez az intézkedés nem fogja meggátolni őket abban, hogy „továbbra is erőteljesen együttműködjünk más szabályozó hatóságokkal és politikai döntéshozókkal világszerte, és továbbra is határozottan megvédjük üzletünket és ezt a technológiát”.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!