A projekt során 11 balatoni vízfolyáson reaktiválják a nádas szűrőmezőket és különféle beavatkozások is történnek. Ennek köszönhetően helyreállhat a vízminőségvédelmi funkció.

A cél, hogy kezelhetők legyenek a vízminőségi problémák, egyben megvédjék a Balaton gazdasági potenciálját – írja a Magyar Építők.

A projektet 5,139 milliárd forintból valósítja meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma. A fejlesztés három része a Lesence-rendszer fejlesztése Raposka, Hegymagas, Balatonederics, Nemesvita és Szigliget területén, Balatonfelvidék nyugati térségében. Ezen felül rekonstruálják a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszerének és a Kis-vízfolyások műtárgyait.

Nem egyszerű feladat

Fischer László projektvezető a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a Lesence-szűrőmező területén mintegy 89 ezer köbméternyi szerves anyag kitermelését kellett megoldani, ami a szűrőmező területén marad. Ezen felül hat darab költőszigetet alakítanak ki a fészekrakó madarak számára.

A projektvezető hozzátette, hogy a munkavégzés nehéz feladatot jelentett, mivel a terület szinte teljes egészében tőzeg, amiben csak speciális munkagépekkel lehet dolgozni. A kivitelezőnek a környezetvédelmi engedélyt is nehéz volt betartania munkaszervezési szempontból.

A kivitelező SZABADICS Építőipari Zrt. egyébként már befejezte a betorkolló vízfolyások rendezését. Ennek köszönhetően stabilizálták az Eger-víz medervizét és monitoring állomás is épült. Befejeződött továbbá a Lovasi-séd mederkotrása, a töltéskorona rekonstrukciója, illetve a Cinege-patak, a Kéki-patak és az Örvényesi-séd mederburkolatának rekonstrukciója is.

A beruházást várhatóan idén november közepére fejezik be.