Elítélték azt az angol férfit, aki robbantással fenyegetőzött a Hollandia-Csehország Európa-bajnoki labdarúgó-meccs előtt, majd megzsarolta az UEFA-t −derül ki a Bors cikkéből.

A 2021-es nyári foci Eb alatt arról értesült az Európai Labdarúgó-szövetség, hogy, hogy öngyilkos merénylők férkőznek a közönség soraiba és végeznek, akivel csak tudnak, ám mindez elkerülhető, ha az UEFA kifizeti kriptovalutában a váltságdíjat a követelőknek.

A merénylő a Hollandia-Csehország slágermeccsre időzítette a támadást, amelyet 2021. június 27-én rendeztek a Puskás Ferenc Stadionban.

A mérkőzés napján, 10.26 perckor érkezett a félelmetes sms, és ez állt benne:

„Öt öngyilkos merénylőt küldtünk a budapesti Puskás-stadionba és környékére a Hollandia–Csehország mérkőzésre. Nyolc távirányítós szerkezetet is be fogunk vetni, hacsak egy megadott kriptopénztárcára nem utalják át a pénzt. A pénzt egy összegben, egy tranzakcióval kell elküldeni, különben az UEFA tömeges halálestekkel számolhat.”

Mivel az üzenet a brit segélyhívó 999-es számra érkezett, az angol hatóságok teljes erővel munkához láttak. Néhány óra alatt kiderítették, az üzenet a Londontól nem túl távoli, dél-angliai, csendes kisvárosból, Aldershotból érkezett. Pár perc múlva, megvolt az utca, majd a házszám is, és innen már csak az volt kérdés, ki nyit majd ajtót a kommandósok csöngetésére − írja a Bors.

Egy kopaszodó, szemüveges, melegítőnadrágos férfi fogadta a rendőröket, aki elmondta, hogy csak átverés volt az egész, és a rákbeteg apja kezelésére akart pénz szerezni. A férfi autista, de teljes mértékben tisztában volt tettével. Az álmerénylőt a bíróság végül 1 éves börtönbüntetésre ítélte.