Tucatjával adják vissza fegyverviselési engedélyüket a londoni rendőrség fegyveres testületének tagjai, miután gyilkosság címén vádat emeltek egyik kollégájuk ellen.

A brit belügyminisztérium hétfőn arra kérte a védelmi tárcát, hogy szükség esetén a hadsereg segítsen a fegyveres rendőri feladatok ellátásában.

Az ügy előzménye, hogy a Scotland Yard egyik fegyveres rendőre tavaly szeptemberben agyonlőtt egy fiatal férfit, aki a rendőrség gyanúja szerint nem sokkal korábban részese lehetett egy közelebbről nem részletezett fegyveres incidensnek.

A rendőrségi akció idején azonban a 24 éves Chris Kaba nem viselt fegyvert, és a halálos lövést leadó rendőr ellen az ügyészség a múlt héten vádat emelt gyilkosság gyanújával.

A vádemelés hatalmas felháborodást keltett a londoni rendőrség 2600 fős – mindenekelőtt terrorelhárítási feladatokat ellátó – fegyveres testületének tagjai között. Hétfői adatok szerint eddig száznál is többen visszaléptek a fegyveres szolgálattól, leadva fegyverüket és fegyverviselési engedélyüket.

A brit rendőrök nagy többsége a hagyományoknak megfelelően jelenleg is tűzfegyverek nélkül látja el szolgálatát, a Scotland Yard fegyveres osztagába önkéntesen lehet jelentkezni.

A brit védelmi minisztérium hétfőn bejelentette: felkérést kapott a belügyminisztériumtól arra, hogy a hadsereg szükség esetén kapcsolódjon be a terrorizmus elleni rendőrségi feladatok ellátásába.

A Scotland Yard hangsúlyozta ugyanakkor hétfői tájékoztatásában, hogy

fegyveres erői nem vesznek részt rendőrségi rutintevékenységekben, és részvételük mindössze olyan készenléti opció, amelyet csak meghatározott körülmények között alkalmaznának, olyan esetekben, amikor megfelelő rendőrségi válaszintézkedésekre nincs lehetőség.

A londoni rendőrség közleménye szerint a fegyveres erők tagjai korlátozott számban már támogatják a fegyveres rendőri osztagok munkáját.

A tájékoztatás valótlannak nevezi azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Scotland Yard fegyveres testületének összes tagja visszalépett volna a fegyveres szolgálattól.

A közlemény szerint ugyanakkor sokan közülük aggódnak amiatt, hogy a vádemelés hogyan érinti személyesen őket, illetve kollégáikat és családjukat, és tartanak attól is, hogy az ügy változást jelezhet a legnehezebb körülmények között általuk meghozott döntések jogi megítélésében.

Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka Suella Braverman belügyminiszterhez intézett hétfői nyílt levelében a fegyveres rendőrök jogi védelmének megerősítését sürgette.