A parlament honlapján megjelent javaslat szerint az Országgyűlés megállapítani, hogy nem teljesültek az Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásához kapcsolódó azon feltételek, melyeket az Európai Tanács 2022. június 23-24-i ülésén fogadtak el – írja a Magyar Nemzet. A javaslatot Kocsis Máté (Fidesz), Simicskó István (KDNP) frakcióvezetők és Nacsa Lőrinc (KDNP) képviselők jegyezték.

Az előterjesztők szerint az Unió bővítéspolitikájának objektív, szabályokon és teljesítményeken alapuló folyamatnak kell maradnia. Szerintük az Országgyűlés stratégiai vitát tartana szükségesnek az EU Ukrajnával kapcsolatos politikájának valamennyi eleméről.

Az előterjesztők szerint a vitáknak az Ukrajnának nyújtott támogatások hasznosulására és fenntarthatóságára is ki kell terjednie, valamint arra is, hogy a bővítés milyen hatással lenne a tagállamok gazdaságára, valamint az Európai Unió meghatározó politikáira.

Az európaiak többsége tárt karokkal várja Ukrajnát az EU-ba

Egy közvélemény-kutatás szerint az európaiak a költségek és kockázatok ellenére többségben nyitottak Ukrajna EU-csatlakozására.