NAV közleményében hangsúlyozta, hogy a vámkezelés során semmilyen egészségre káros, nem biztonságos áru nem juthat be az országba. Kiemelték, hogy földrajzi helyzetéből adódóan a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Közép-Kelet-Európa legnagyobb gyűjtő-elosztó központja lett, valamint egész Európa egyik legforgalmasabb csomópontja.

Az MTI-nek továbbított közlemény szerint a vámhivatal repülőtéri igazgatósága 2021. július elseje óta összesen közel 133 millió interneten rendelt küldeményt vámkezelt, a tavalyi forgalom több mint a duplája a 2022-esnek.

Az ellenőrzések legfőbb célja, hogy ne jussanak tovább olyan áruk, amelyek a jogszabályok tiltanak vagy korlátoznak, illetve amelyek veszélyesek az állampolgárokra. Ilyenek többek között a fegyverek, a kábítószerek és az új típusú dizájnerdrogok, valamint a szellemi tulajdont sértő termékek és azok a gyógyszerek, melyek nem engedélyezettek Magyarországon.

Az e-kereskedelmi forgalomban a jogellenes küldemények nagyrésze szellemi tulajdonjogot sért, a NAV tavaly több mint 34 ezer hamis termékre bukkant az ellenőrzések során. Ezek között népszerű sportmárkák valamint slágertermékek hamisítványai szerepelnek, de előkelő helyen vannak a hamis gépjárműfelni-kupakok, valamint telefontartozékok is.

A hatóságok több alkalommal hamis gyermekjátékot is találtak, ami a legtöbb esetben Lego-termékként jut el a boltokig.

Ezek nem csupán azért veszélyesek, mert súlyos anyagi károkat okoznak a jogtulajdonosnak, hanem mert nem alkalmazzák az eredeti termékeknél előírt biztonsági előírásokat – hangsúlyozza a NAV.

A vámhatóság 55 esetben derített fel harmadik országból, azaz az Európai Unión kívülről érkező, kábítószert tartalmazó küldeményt: 11 esetben dizájnerdrogokat, 33 esetben pedig illegális gyógyszereket.

Robbanó e-kereskedelem: előtérben a fogyasztóvédelem

Június 25-től a fogyasztóvédelmi törvény hatályba lépő módosítása úgynevezett képviseleti kereset indítására ad lehetőséget.