A kínai kereskedelmi minisztérium által bejelentett vizsgálat az Európai Unióból származó, 200 liternél kisebb kiszerelésű tartályokban tárolt brandyre vonatkozik. A vizsgálatot a Kínai Alkoholos Italok Szövetsége által a hazai brandy-ipar nevében benyújtott panasz indította el – közölte a minisztérium a Reuters szerint. 

Kína 2023 novemberéig 1,57 milliárd dollár értékben importált lepárlásból származó szeszes italt, és a kínai vámadatok szerint az EU teljes brandyexportjának 99,8 százaléka Franciaországból származik. Kína és Európa közötti kereskedelmi feszültség az elmúlt évben egyre nőtt, mindkét fél tisztességtelen verseny és protekcionizmus vádjaival illette egymást. 

A francia szeszesitalgyártó cégek, a Remy Cointreau és a Pernod Ricard részvényei a híreket követően estek, a Remy részvényei több mint 11 százalékkal csökkentek, 2020 eleje óta a legalacsonyabb szintre. A vállalatok konyakot, a franciaországi Cognac régióból származó italt forgalmaznak, többek között a Remy Martin és a Martell márkák alatt. A konyak a Pernod Ricard kínai értékesítésének több mint 50 százalékát teszi ki.

Ellencsapásnak szánták

Shaun Rein, a sanghaji székhelyű China Market Research Group alapítója és ügyvezető igazgatója szerint Peking az európai márkák elleni lépése „ellencsapás” volt válaszul azokra a támadásokra, amelyeket szerinte az EU a kínai elektromos járműágazat ellen intézett.

Decemberi csúcstalálkozójukon az EU vezetői kijelentették, hogy Európa nem fogja eltűrni a Kínából érkező tisztességtelen versenyt, Peking pedig elvárja Brüsszeltől, hogy körültekintően járjon el a korlátozó kereskedelmi politikák bevezetésekor.

Szeptemberben Kína „protekcionistának” minősítette a Párizs által támogatott, a kínai gyártású elektromos járművekre vonatkozó, szeptemberben indított európai uniós szubvencióellenes vizsgálatot.