Jövőre várhatóan a második ciklusára pályázik az uniós végrehajtó testület élére, de még nem jelentette be terveit Ursula Von der Leyen, aki az Európai Unió helyzetéről szóló éves beszédében azt ígérte, hogy lépéseket tesz az európai szélenergia-ipar megsegítésére, a kisvállalkozások üzleti tevékenységének megkönnyítésére és a munkaerőhiány kezelésére.

Európa mindent meg fog tenni, hogy megőrizze versenyelőnyét

– mondta az Európai Parlamentben a politikusasszony Strasbourgban.

„A bizonytalanság világában Európának ismét válaszolnia kell a történelem kihívására” – jegyezte meg a 64 éves volt német védelmi miniszter az uniós törvényhozóknak, és úgy vélte, ez a szakpolitikák széles körére vonatkozik, többek között az EU Ukrajnának nyújtott támogatására, a zöldenergia támogatására és a vállalkozások tisztességtelen verseny elleni védelmére.

Vizsgálat alá vonják a kínai elektromos járműveket

A külpolitikai fronton kevés konkrét lépést bejelentő beszédben – Ukrajnának, mint mondta, többet kell tennie, mielőtt csatlakozik a blokkhoz – a leglényegesebb bejelentés a kínai elektromos járművekkel kapcsolatos vizsgálat elindítása volt. A Bizottság – mint mondta – megvizsgálja, hogy kivethet-e büntetővámokat az európai uniós gyártók védelmére az olcsóbb kínai elektromos járművek importjával szemben, amelyek szerinte túlzott állami támogatásban részesülnek.

Európa nyitott a versenyre, de nem a versenyfutásra

– mondta von der Leyen, aki 2019 vége óta áll az EU végrehajtó bizottságának élén. Kinevezett egy megbízottat, aki segítené a kis- és középvállalkozásokat a bürokrácia leküzdésében, hogy megkönnyítse az üzleti tevékenységet.

Hosszú még az út Kijev előtt az EU csatlakozásig

A jövő júniusi európai parlamenti választások előtti utolsó, az Unió helyzetéről szóló beszédében elmondta, hogy a Bizottság javaslatot tesz az orosz háború elől az Unióba menekült ukrán állampolgároknak nyújtott különleges védelem kiterjesztésére.

Megismételte továbbá, hogy az EU elkötelezett a Ukrajnának nyújtott hosszú távú támogatás mellett, és méltatta a „nagy előrelépéseket”, amelyeket Kijev az uniós csatlakozás felé tett, de kijelentette, hogy még sok munka áll előttük.

Ukrajnának nyújtott támogatásunk tartós lesz

– hangsúlyozta a Bizottság elnöke.

A törvényhozók állva tapsoltak, miután von der Leyen elmesélte Victoria Amelina ukrán írónő és aktivista sorsát, aki egy Ukrajna elleni orosz támadásban vesztette életét. A képviselők tapsoltak, amikor Héctor Abad Faciolince kolumbiai író, aki ugyanebben a támadásban sebesült meg, megmutatta Amelina fényképét az ülésteremben.

„Az európai szélenergia-ipar támogatására készülő csomag célja, hogy segítse az ágazatot, mivel a megújuló energiával foglalkozó vállalatok a meredek inflációval küzdenek. Még jobban felgyorsítjuk az engedélyezést” – mondta von der Leyen, kiemelve:

A tiszta technológiák iparának jövőjét Európában kell megteremteni.

 

Visszatekintve eddigi eredményeire, von der Leyen elmondta : „Amikor 2019-ben önök elé álltam a zöld, digitális és geopolitikai Európára vonatkozó programommal, tudom, hogy néhányan kételkedtek. De nézzék meg, hol tart ma Európa!”

A geopolitikai Unió szárba szökkenése

„Egy geopolitikai Unió születésének lehettünk tanúi: támogattuk Ukrajnát, szembeszálltunk Oroszország agressziójával, válaszoltunk a magabiztos Kínának, és befektetünk a partnerségekbe” – mondta az elnök a zöldenergiát támogató politikákat is népszerűsítve.

Von der Leyen azt is mondta, hogy a gazdag EU-nak erősebben kell együttműködnie az afrikai országokkal, és azzal vádolta Oroszországot, hogy káoszt szít a kontinens Száhel-övezetében: „Afrika mellett ugyanazt az egységet kell tanúsítanunk, mint amit Ukrajna mellett tanúsítottunk. A legitim kormányokkal és regionális szervezetekkel való együttműködésre kell összpontosítanunk.”