Németh Dávid, a K&H Bank vezető gazdasági elemzője szerint ez egy nagyon leegyszerűsített képlet, mert nem csupán az infláción múlik a CSOK hitelek kedvező kamatozásának fenntartása, a családtámogatások egyéb elemeiről és a rezsicsökkentésről nem is beszélve.

Az infláció mellett számos eleme van annak, hogy ezek a támogatások a jelenlegi formájukban fenntarthatóak legyenek, így például a költségvetési politika, a hitelminősítések, a kamatfelár. A nominális támogatások finanszírozhatósága amúgy is a bevételi oldaltól függ. Sok múlik a foglalkoztatás és a fogyasztás mértékén, valamint a vállalkozások bevételi képességén

– hangsúlyozta a Napi.hu érdeklődésére Németh Dávid.

Átlagfogyasztás alatt

Suppan Gergely, az MBH Bank szenior elemzője szerint jó úton haladunk ahhoz, hogy októbertől egyszámjegyű legyen az infláció Magyarországon, ami az év végére hat százalék közelébe csökkenhet.

Ehhez hozzájárulnak az utóbbi időben egyre szélesebb körben bejelentett árcsökkentések, melyeket támogat a nemzetközi termény-, nyersanyag- és energiaárak zuhanása, ezek többségében már a két évvel ezelőtti szinteken járnak.

Az inflációra szintén lefelé mutató kockázat, hogy hasonlóan a havi diktálásos gázfogyasztókhoz, piaci információk alapján az átalányfogyasztók gázszámlája is csökkenhet az éves leolvasást követően, így sok háztartás kerülhet az átlagfogyasztás alá, amit a KSH a gázárak csökkenéseként jeleníthet meg. A forint árfolyamának erősödése pedig már megjelent a tartós cikkek árainak mérséklődő növekedésében.

Összeomlott a gazdaság belső szerkezete

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunk érdeklődésére a KSH legfrissebb előrejelzését idézve, egyet értett azzal, hogy az infláció az év végére 7-8 százalékra eshet.

A legfrissebb beruházási és kiskereskedelmi adatokat látva megállapíthatjuk, hogy összeomlott a gazdaság belső szerkezete. A fogyasztás, a beruházások összehúzódásban vannak, a vállalatok pedig a költségeiket nem tudják érdemben áthárítani a fogyasztókra, ezért a mennyiségi termelésre helyeződik át a hangsúly

 – mondta Virovácz Péter.

Gigantikus átcsoportosítás mellett tartja fent a rezsivédelmet a kormány