Egy kormányközeli alapítvány által a héten indított nagy mintás közvélemény-kutatással a köztársasági elnökjelöltként felmerülők ismertségét és népszerűségét mérik.

Az eredmények akár a jövő hét közepére elkészülhetnek, a február 21-i Fidesz-frakcióülésen dönthetnek is az államfőjelölt személyéről.

A köztársasági elnöki posztról szombaton mondott le Novák Katalin, már ezt megelőzően indultak telefonos közvélemény-kutatások. A telefonos lekérdezés során a kérdezőbiztosok arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire elfogadott és kedvelt

Az új mérésbe már új névként került be: Maróth Miklós professzor.

Ezek mellett több potenciális államfőjelölt neve is kering a sajtóban, közte van 

A jelöltként felmerültek közül eddig kettőt tudott megszólaltatni a sajtó. Navracsics Tibor azt mondta, hogy nem kapott semmilyen felkérést, ezért nem is gondolkozik ezen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf pedig úgy reagálta: „én vagyok a legboldogabb ember, hogy honvédelmi miniszter lehetek. Tele van a kezem feladatokkal”.

Az Index információi szerint a nagy mintás közvélemény-kutatásban több közéleti és gazdasági témát is érintenek.

Arra is rákérdeznek, hogy megkérdezettek mit szólnának ahhoz, ha Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter lenne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő elnöke.