Az ügyészség nem hajlandó tovább nyomozni az amerikai kitiltási ügyben, pedig a botránnyal kapcsolatba hozott T. Viktor András elleni perben a bíróság megjegyezte, hogy tovább kellett volna mennie a vizsgálattal - írja a Népszabadság. T. Viktor András egy korrupciós ajánlatot továbbított az amerikai tulajdonú Bunge Zrt. étolajgyárnak, amely mögött további személyek állhatnak.

Hogy kik, az messzire vezethet, ugyanis a befolyással való üzérkedéssel vádolt T. az ügyészség szerint azt ígérte a cégnek, hogy kétmilliárd forintért elintézi az étolaj áfájának 27-százalékról öt százalékra csökkentését.

Nem tudni, hogy áll az a vizsgálat, amelyben azt kellene feltárni, valóban leállíttatták-e a NAV-on belül az áfacsaló cégekkel kapcsolatos eljárásokat. Az ügyészség ez ügyben Horváth András volt NAV-tisztiviselő sok részletre kitérő feljelentése alapján kezdett nyomozni. Eddig azonban csak egy vezetőt hallgattak meg gyanúsítottként az ügyben. Bő másfél éve nem találnak újabb gyanúsítottat.

Eközben gőzerővel folyik a Horváth elleni eljárás, amelyet a NAV feljelentése alapján indítottak. A hatóság azzal vádolja volt alkalmazottját, az áfabotrány kirobbantóját, hogy illetéktelenül szerzett és vitt ki adatokat a hivataltól. Horváth a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, hogy ha az ellene folyó eljárásnak lenne alapja, akkor az ügyészségnek két és fél év alatt már ki kellett volna ezt derítenie. Ugyanakkor az ő feljelentése alapján indult korrupciós ügyben szerinte nem folyik érdemi vizsgálat.