A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát. Lázár János erről szerdán, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt, hozzátéve azonban, hogy az eva sorsáról a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia.

Amint arról korábban beszámoltunk, Koszorús László fideszes politikus a múlt héten olyan módosító indítványt nyújtott be, amely az eva megszüntetését javasolta. (Lapunk tavaly május 6-án vetette fel, hogy Orbán Viktor nyilatkozata alapján egyáltalán nincs bebetonozva az egyszerűsített vállalkozói adó.) A javaslat annak dacára szüntette volna meg 2012 január 1-jétől az evát, hogy e soron a jövő évi költségvetés 179 milliárd forint bevétellel számolt. Egy másik módosító ugyanakkor megelégedne azzal, hogy az áfakulcs emelése miatt 30-ról 35 százalékra emelkedjen az adó kulcsa, a másik pedig − szintén az áfaemelés miatt − a bevételi értékhatárt emelné 25-ről 30 millió forintra. Az eva megszüntetése − vagy emelése − nagyjából százezer adózót érint.

Lázár János emlékeztetett ugyanakkor a rádióműsorban arra, hogy a Fidesz-KDNP évadnyitó hajdúszoboszlói frakcióülésén is arról volt szó: "az evának maradnia kell".

A frakcióvezető - aki egyben Hódmezővásárhely polgármestere - a közrádióban szólt a helyi önkormányzatok adókivetési jogáról is, amellyel kapcsolatban azt mondta, a kabinet és jó néhány kormánypárti politikus azt képviseli, hogy "legyen egy szabadságjog az adókivetés, és ez igazodjon a helyi szociális viszonyokhoz".

Hozzátette ugyanakkor, hogy lesznek keretei az adókivetési jognak, így például a vállalkozások adóterhe csak arányaiban meghatározott keretek között lesz növelhető, továbbá, amit az állam egyszer megadóztat, azt helyi adó nem sújthatja. "Nálunk például az elmúlt húsz évben komoly ingatlanvagyon jött létre, és mérlegelés tárgyát képezőnek gondolom azt, hogy ez valamiféle arányos teherviselésben részt vegyen" - jegyezte meg Lázár János. Arra a kérdésre, hogy szükséges-e a jövő évi költségvetésben a jelenleg tervezettnél nagyobb tartalékot képezni, a frakcióvezető azt válaszolta: megfontolandó a tervezett 300 milliárd forintos tartalék növelése, az európai gazdasági válság ugyanis nagyon komoly kihívást jelent az országnak. "Tehát még december közepéig a költségvetés további átrendeződésére - szükség szerint - lehetőség van" - mondta.