A 15 százalékos borravaló összegét úgy a legegyszerűbb kiszámolni, ha simán megszorozzuk kettővel az adót. A számlát nem szokás felkerekíteni. Először várjuk meg a visszajárót, aztán hagyjuk az asztalon a borravalót. Amit nem tudunk megenni, nyugodtan csomagoltassuk be, nem fognak csúnyán nézni ránk, ez itt bevett szokás. Hétvégeken a késői, ebéddel összekötött reggeli a brunch. Sok étterem ilyenkor fix áras menükkel csalogatja a kuncsaftokat. Olyan helyeket is megengedhetünk magunknak, amelyek máskor kissé borsos árúak. Kínai éttermekben hétköznap gyakoriak a déli menük, amikor egy második fogás áráért levest és körítést is kapunk. Ugyancsak jó üzlet a „breakfast special”, azaz a jó kiadós amerikai reggeli, pirítóssal, tojással, sült krumplival, szalonnával, kávéval. A kulináris mennyországban élő new yorkiak még a szimpla tükörtojást is háromféle módon készítik. Ha a pincér kérdezi, jó, ha egyből tudjuk mondani, hogyan kérjük: sunny side up (csak az egyik felén sütve), over (mindkét felén sütve), vagy over easy (az egyik felén csak gyengén sütve). A kávét nem röviden, hanem nagyon higítva isszák és szinte állandóan. Az irodákban szinte nem látni alkalmazottat kávésbögre nélkül, mintha a bögre hozzájuk lenne nőve. A regular a tejjel higított hosszúkávé, a black pedig a sima feketekávé. A legtöbb étteremben a kávét ingyen utántöltik, így annyit ihatunk, amennyit a vérnyomásunk elbír. Az üdítőket rengeteg jéggel isszák. Az üdítőket háromféle méretben árulják. A mi fogalmaink szerinti nagy ott a kicsi (small), ennél nagyobb a regular és van még a large, ami gyakorlatilag egy vödörnyi. A sör alkoholtartalma - illetve annak hiánya - már-már legendás, ne is próbáljunk meg pár üvegtől berúgni. Az íze sem hagy mély nyomokat az emberben, bár olyan hidegen szolgálják fel, hogy úgysem érezni. Sok étterem nem rendelkezik szeszesital árusítására szóló engedéllyel. Ezek kirakatában gyakran látjuk a BYOB rövidítést (bring your own bottle). Ezekre a helyekre nyugodtan besétálhatunk máshol vásárolt szeszesitalokkal, a pincérek adnak nyitót és poharakat. Alkoholt egyébként csak speciális liquor store-okban vásárolhatunk, a supermarketekben csak sört árulnak. A bárokban természetesen van alkohol, minden mennyiségben. Kérhetjük jéggel (on the rocks) vagy anélkül (straight up). Természetesen csak 21 év felett... A hasukat szeretők feltétlenül szerezzék be az évente megjelenő Zagat étteremkalauzt. A new yorkiak köztudottan imádnak enni és rendkívül komolyan veszik az étkezést. Órákig tudnak beszélgetni éttermekről, konyhákról. Bibliájuk a Zagat, ami össznépi értékelőmunka gyümölcse: 1996-ban 16 ezer önkéntes küldte be véleményét az általuk látogatott éttermekről. Az 1807 éttermet minden elképzelhető csoportosításban és rangsorolásban megtaláljuk. Csak néhány kiragadott példa: az 50 leglátogatottabb étterem, a legjobb görög, olasz, kínai, japán, mexikói éttermek, a legjobb helyek híres emberekkel találkozni, randevúzni, csendesen beszélgetni, a legjobb dekoráció, kilátás, kerthelység, kandalló.. mi kell még? Kísérletet sem teszek egy rendes étteremlista összeállítására, lehetetlen vállalkozás lenne. Szerintem úgyis azok a legjobbak, amiket mi magunk fedezünk fel. De kezdetnek itt vannak az én kedvenceim: Ess a Bagel 831 3rd Avenue (50th Street) H & H Bagel 2239 Broadway (80th Street) Nem igazi New York egy bageles reggeli nélkül. Ez a karikaformájú péksütemény tipikus new yorki intézmény. És ha már bagel, az bizony itt a legjobb. A kis üzletbe belépve már az illat is bódító, hát még az ízek. Többféle bagel kapható: sima, hagymás, mákos, tojásos, mazsolás, ezeket simán vagy különféle krémsajtokkal lehet enni. Reggel egy amerikai hosszú kávé és két nagy bagel elég kezdő energiát ad az egésznapos városnézéshez. Ray’s Pizza 465 6th Avenue (11th Street) A városban 22 pizzázó hirdeti büszkén az Original Ray nevet. Azt soha nem fogjuk már megtudni, ki is volt Ray, és melyik az igazi. De a tősgyökeres new yorkiak tudják, hogy ez a pizzázó a legjobb messze földön. Amikor egy útikönyvben azt olvastam, hogy egyesek Európából repültek ide egy kis pizzáért, bizony jót mosolyogtam. De a történet igaz - hiteles leírása a falra szegezett újságcikkben olvasható. Gray’s Papaya 2090 Broadway (72nd Street) 402 6th Avenue (8th Street) A legolcsóbb módja gyorsan valami finommal megtömni a gyomrunkat. Két hot dog és egy trópusi juice 3 dollár alatt. Carnegie Delicatessen 854 7th Avenue (55th Street) A kötelező megkóstólnivalók listáján előkelő helyen szerepel az itteni sajttorta (cheesecake). Vigyázat, könnyen függőségi helyzet alakulhat ki. Second Avenue Deli 156 2nd Avenue (10th Street) Ez 1954-ben alapított, tősgyökeres New York-i deli. Két személynek is gondot okozó hatalmas szendvicsek és városszerte a durvaságukról ismert pincérek - ahogy az egy igazi delinél lenni szokott. Mielőtt sorra kerülünk, vegyünk nagy lélegzetet, mert villámgyorsan kell válaszolni a pincérek kérdéseire. Milyen kenyérbe kérjük a szendvicset (fehér, barna, rozs, francia), mit kérünk bele (saláta, majonéz). Ezeken a dolgokon ott nem lehet gondolkodni. A szendvicsek tartalmának és méretének csak a fantázia szab határt. Rose of India 308 E. 6th Street (1st és 2nd Avenue között) A 6th Streetnek ezen szakaszán minden ház földszintje egy indiai vendéglő. Nagy adagok rendkívül alacsony áron, főleg délidőben. Egyik étterem se rossz, de talán ez a csicsásan dekorált a legjobb. Valószínűleg árleszállítás lehetett egy karácsonyi égőket gyártó üzletben, mert az egész éttermet azokkal díszítették. Ha azt mondjuk, szülinap van, baráti áron kapunk egy tortát. Ekkor lekapcsolják a sok-sok kis égőt és a tortát speciális fény- és zenei effektusokkal szolgálják fel. Big Wong 67 Mott Street (Bayard és Canal Street között) A kínai negyedben minden egyes new yorkinak megvan a maga kedvenc étterme, amit hosszú évek kísérletezéseivel talál meg és soha nem árulná el senkinek. A legjobb, ha a kedves utazó is minél többet kipróbál. Így csak kezdőlökésnek ajánlanám ezt az éttermet, ahol gyors és olcsó kantoni ebédben lehet részünk. Sapporo East 245 E. 10th Street (1st Avenue) Hatalmas tányér levesek és fenséges teriyaki csirke alacsony áron. A kombinált tálak sem borítják fel pénzügyi helyzetünket, de ahhoz tényleg érkezzünk farkaséhesen, óriásiak az adagok. Arról is tudni lehet, hogy jó helyen járunk, hogy kevés a turista, de sok az igazi japán. És ők biztos tudják, hol a legjobb a szusi. Odessa 117 Avenue A (7th Street és St. Marks Place között) Neonlámpák, műanyag székek, hangos és büdös, azaz nem egy igazán romantikus vacsorázóhely. De olcsó és finom, igazi házi ukrán konyha. Ghion 668 Amsterdam Avenue (92nd és 93rd Street között) Ha valaki gyerekkora óta arról ábrándozik, milyen jó is lenne evőeszköz nélkül enni, itt megteheti. Egy etióp étteremben udvariatlanság a kés és villa használata. Az ételek egyébként nagyon érdekesek, finomak és aránylag megfizethetőek. Dojo 24 St. Marks Place (2nd és 3rd Avenue között) 14 W. 4th Street (Broadway és Mercer Street között) A diákok körében az egyik legnépszűbb ez a vegetáriánus étterem. Finom, nagy adagok, baráti árak. Megkóstolandó a francia hagymaleves. Cafe des Artistes 1 W. 67th Street (Columbus Avenue és Central Park West között) A legromatikusabb étterem a városban, ideális szerelmi vallomásokra. Festmények, tükrök, falilámpák és virágok minden mennyiségben. A rendkívül elegáns (szinte már giccses) környezetben francia menü van, meglehetősen magas árakon. Zabar’s 2245 Broadway (W. 80th Street) Észvesztő kínálat sajtokból, felvágottakból, halakból, teákból, kávékból és mindenféle finomságokból. Az emeleten pedig konyhai felszerelések, jóval a megszokott alatti árszínvonalon, hogy mindezt elkészíthessük, megfőzhessük otthon. Ha nem akarunk venni semmit, akkor is muszáj megnézni a földi javak eme elképesztő tárházát. Veniero’s 342 E. 11th Street Vajon miért állnak órákig sorba a new yorkiak egy süteményesboltban, amikor több száz közül választhatnának? Ha valaki eljön és megkóstólja az itteni sütiket, megérti. Ben & Jerry’s 1 Herald Square; 327 6th Avenue; 41 3rd Avenue Nemcsak a legjobb fagyi, de az egyik legjópofább cég is. Az 1987. október 19-i tőzsdekrach napján, pár órával az árfolyamok drasztikus zuhanása után már a Wall Streeten állt kis fagylaltos autójuk, amelyről ingyen osztogatták az alkalomra kreált új fagylaltjukat a búskomor brókereknek. Az új íz neve: Ilyen az élet...