Az északi-tengeri Brent olajfajta júniusi határidős jegyzése a londoni ICE Futures tőzsdén 0,13 dollárral (0,15 százalékkal) 85,12 dollárra nőtt hordónként. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 9 centtel (0,1 százalékkal) 80,70 dollárra emelkedett a New York-i árutőzsde (NYMEX) elektronikus kereskedésében. Pénteken egyébként zárva vannak az olajpiacok.

A folyó rövidített héten a Brent 6,6 százalékkal, a WTI 6,7 százalékkal drágult, miután számos OPEC+ ország, köztük Szaúd-Arábia is a kitermelés további csökkentéséről döntött májustól az év végéig.

Az olajpiacot ezen a héten befolyásolta továbbá az a szerdán ismertetett adat is, hogy a múlt héten az amerikai olajkészletek 3,74 millió hordóval, a benzinkészletek pedig 4,12 millió hordóval csökkentek. Az elemzők mindkét kategóriában mérsékeltebb tartalékcsökkentést vártak.

 

 

 

A Fehér Ház szerint rosszkor döntött az OPEC a kőolaj-kitermelés csökkentéséről

"Nem ajánlatos" időpontban hoztak döntést a kőolajtermelő országok a kitermelés összehangolt csökkentéséről – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn az OPEC+ csoport által elhatározott napi egymillió hordós termelés-visszafogásra reagálva. 

John Kirby újságírók előtt a piaci bizonytalanságokra alapozta az amerikai kormány álláspontját a lépés helytelenségét illetően, és hangsúlyozta, hogy ezt diplomáciai úton világossá tették. Hozzátette ugyanakkor, hogy a világpiaci helyzet teljesen eltér az egy évvel korábbitól. Megemlítette, hogy 12 hónapja a hordónkénti kőolajár 110-120 dollár között volt, miközben jelenleg 80 dollár körül mozog.

Az OPEC+ csoportot alkotó országok vasárnap váratlanul jelentették be, hogy csökkentik a kitermelést. A döntést követően néhány óra alatt majdnem hat százalékkal emelkedett a kőolaj ára. 
Kép: Trading view

A piac hangulatát az a hír is alakította, hogy az amerikai energiacégek ezen a héten már második hete csökkentették az olajfúrótornyok számát. A Baker Hughes olajipari szolgáltató adatai szerint a fúrótornyok száma, amely a jövőbeli termelés korai mutatója, kettővel, 590-re csökkent ezen a héten.

Megijedtek az olajtermelők a bankcsődöktől

Az OPEC+ hétvégén váratlanul bejelentette, hogy májustól bő napi 1 millió hordóval visszafogja a kitermelést. A lépés elsőre riasztónak tűnik, de valójában a kitermelők voltak megijedve, miután a bankcsődök idején nagyot zuhant az olajár. Bővebben>>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!