Szabadesésbe kezdtek pénteken a Toshiba részvények a Tokiói Értéktőzsdén, miután a cég bejelentette, vizsgálatot kezdeményez egyes projektjeinek nem megfelelő könyvelése miatt. Hétfőn a Goldman Sachs is bejelentette, hogy elemzői felfüggesztik a Toshiba részvények elemzését és minősítését mindaddig, amíg a vizsgálatok le nem zárulnak. Ezzel két nap alatt immár ők a hatodik befektetési bank, akik hasonló lépésre szánták el magukat a Toshiba részvényekkel kapcsolatban - írja a Bloomberg.

A Toshiba első körben azokat a számviteli eljárásokat vizsgálja felül, amelyeket nukleáris, vízenergia és szélenergia hasznosításához berendezéseket gyártó részlege, illetve légi-irányítási és vasúti berendezéseket gyártórészlege alkalmazott. A cég - amely chipeket és számítógépeket is gyárt - bejelentése szerint ez oda vezethet, hogy módosítani kell tavalyi évének márt közölt eredményadatait.

A vizsgálat miatt kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire megbízhatóak azok az adatok, amelyek alapján eredmény előrejelzéseinket készítettük - mondta a hírügynökségnek a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley elemzője. Az ígérte, azonnal megkezdik a részvények minősítését és az előrejelzések közlését, amint a körülmények megengedik, hogy megalapozottan nyilatkozhassanak a cég számairól.

A Toshiba korábban azt jelezte, hogy március végével lezárult pénzügyi évében 120 milliárd jen (nagyjából egymilliárd dollár) eredményt ért el 6700 milliárd jenes árbevétel mellett. A cég szóvivője szerint azonban számos gyártási projekt esetében alulbecsülte az alkalmazott számviteli eljárás a valós költségeket, azt azonban még nem tudják megmondani, ennek pontosan mekkora eredményhatása lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!