Megszavazta az igazgatóság 241,9 milliárd forintos osztalékfizetési javaslatát a Mol Nyrt. csütörtöki közgyűlése - áll az MTI beszámolójában.

A javaslat alapján a részvényenkénti osztalék a tavalyi 95 forintról 100 forintra nőhet. A társaság további csaknem 200 forintot fizethet részvényenként rendkívüli osztalékként, mivel - mint a márciusban közzétett javaslatban indokolták - a Mol 2020-ban nem fizetett osztalékot, 2021-ben viszont rekordösszegű eredménnyel zárt.

Elfogadták továbbá az igazgatóság jelentését a 2021. évi üzleti tevékenységről, az anyavállalati és konszolidált beszámolókat, a könyvvizsgálói és a felügyelőbizottsági jelentéseket. Megszavazták továbbá a tavalyi közgyűlés után megszerzett saját részvényekről szóló tájékoztatót, és az igazgatóság felhatalmazását további saját részvények megszerzésére. A közgyűlés igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok választásával személyi kérdésekről is döntött.

A tavalyi beszámoló szerint a Mol-csoport kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 1071,9 milliárd forint volt a 2020-as 629,7 milliárd forint után. A nettó eredmény 526,1 milliárd forint, az értékesítés nettó árbevétele csaknem 5959 milliárd forint lett 2021-ben.

A Mol Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei szerdán 2980 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 2062 és 3170 forint között változott.

A közgyűlésen Hernádi Zsolt, a cég vezetője kifejtette, középtávon ki kell vezetni az átmeneti intézkedéseket, vissza kell térni a piaci normákhoz. Ha ez nem történik, akkor áruhiány léphet fel, esetleg társadalmi feszültségek keletkezhetnek.

Az árstop a kormány legújabb döntése értelmében legalább július 1-ig érvényben ,marad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!