A LEG díjakat a 2020-as forgalmazói teljesítmény-adatokat figyelembe véve, szigorú értékelési rendszer alapján, öt kategóriában hirdette ki, illetve két különdíjat is átadott az idén a virtuális díjátadón Kurali Zoltán vezérigazgató.Az ÁKK Zrt. a LEG díjait 25 évvel ezelőtt, 1996-ban alapította "Állampapírpiaci LEG"-ek elnevezéssel és azzal a céllal, hogy értékelje az elsődleges forgalmazók részvételét a finanszírozásban, illetve az állampapírok forgalmazásában, valamint még jobb teljesítményre ösztönözze őket a következő évben, ezáltal versenyt generálva a partnerek között.

Már a lakossági állampapírok forgalmazóit is értékelik

2017-től a hagyományos, elsődleges forgalmazói kategóriák mellett bevezették "A Lakossági Állampapírok értékesítésében legnagyobb piaci részesedést elért forgalmazó" díj is. Ennek célja az államadósság-finanszírozásban stratégiai fontosságú lakossági állampapírok értékesítésében kimagasló teljesítményt nyújtó forgalmazók tevékenységének elismerése. Idén, 2021-ben - az alapkategóriákon túl - két különdíjjal egészült ki a lakossági állampapír- forgalmazókat illetően az elismerések köre: "A legnagyobb állománynövekedést elért forgalmazó" és "Az év online forgalmazója" díjakkal.

A különdíjak bevezetésének célja, hogy ösztönözze a lakossági állampapír-forgalmazókat a háztartások tulajdonában lévő lakossági állampapír-állomány növelésére, illetve az online rendszereken, netbankon, mobilapplikáción keresztüli értékesítésre.

Az ÁKK Zrt. mind az elsődleges forgalmazók, mind a lakossági állampapír-forgalmazók esetében még összetettebb értékelési szempontrendszerek kialakításán dolgozik, amelyekkel stratégiai céljait kívánja támogatni, mint például a lakossági állampapíroknál a 2023-ra kitűzött 11 000 milliárd forintos állomány teljesülését, és a minél nagyobb arányú online értékesítést. Az ÁKK 2020-ban csaknem 13 000 milliárd forint-állampapírt értékesített a piacon. A központi költségvetés tavalyi finanszírozásához szükséges forrásokat az elsődleges forgalmazói rendszer 64 százalékos mértékben, míg a lakossági állampapír-értékesítés 36 százalékban biztosította.

A díjazottak

Az év elsődleges forgalmazója
1. ING Bank N.V.
2. OTP Bank Nyrt.
3. K&H Bank Zrt.
A Lakossági Állampapírok értékesítésében legnagyobb piaci részesedést elért forgalmazó
1. OTP Bank Nyrt.
2. Magyar Államkincstár
3. MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.

A legnagyobb állománynövekedést elért forgalmazó - különdíj
Magyar Államkincstár

Az év online forgalmazója - különdíj
Magyar Államkincstár
Legnagyobb elsődleges piaci részesedést elért elsődleges forgalmazó (Magyar Államkötvények)
1. ING Bank N.V.
2. K&H Bank Zrt.
3. OTP Bank Nyrt.
Legnagyobb elsődleges piaci részesedést elért elsődleges forgalmazó (Diszkont Kincstárjegyek)
1. ING Bank N.V.
2. K&H Bank Zrt.
3. MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Legnagyobb másodlagos piaci részesedést elért elsődleges forgalmazó
1. OTP Bank Nyrt.
2. ING Bank N.V.
3. Goldman Sachs Bank Europe SE

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!