Zöld kötvényt bocsátott ki Magyarország vezető sertésfeldolgozója, a Kometa 99 Zrt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési kötvényprogramjának (nkp) keretében végrehajtott kibocsátás komoly befektetői érdeklődést váltott ki, a felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre 14,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a befektetők részéről, amelyből a Kometa 12 milliárd forintot fogadott el végül 5,02 százalékos átlaghozam mellett.

A kötvény futamideje 10 év, évi fix 5 százalékos kamattal. Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra - adta hírül a társaság.

A kaposvári vállalat Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amely a környezettudatosság iránti elköteleződése okán zöld minősítést tudhat magáénak. A forrásbevonásból a húsipari cég olyan beruházásokat hajt végre, amelyekkel megduplázhatja kapacitását, több száz új munkahelyet hozhat létre, miközben 3 éven belül maradéktalanul hasznosíthatja a hulladékot. Emellett a pénz felhasználásával a cég az energiahatékonyság javításával 30 százalékkal csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását, ami jelenleg 0,18 tonna egy tonna feldolgozott húsra vetítve.

A tranzakciót befektetési szolgáltatóként az Erste Bank, pénzügyi és jogi tanácsadóként pedig a KPMG támogatta. A kibocsátott vállalati papírok a norvég Cicero Shades of Green cég kritériumai alapján zöld kötvénynek minősülnek (Light Green). A minősítő cég megállapította, hogy a cég a bevont forrásból támogathatja többek közt a környezeti szempontból fenntartható élelmiszer-termelést és a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodást.

A Kometa eddig is komolyan vette a fenntarthatósági szempontokat:

  • Magyarországon elsőként hozott létre melléktermék feldolgozó üzemet is. A 2020-ban átadott üzemet 50%-os önrésszel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program közreműködésével mintegy 1,4 milliárd forintból építették fel. Az üzem évi 15 ezer tonna hulladék feldolgozását teszi lehetővé, ami óriási lépés a hulladékgazdálkodás terén: környezetvédelmi eredménye mellett 6-700 millió forint árbevételt is várnak tőle.
  • Az energiahatékonyság javítása érdekében zártkörű energia-visszanyerő fűtési-hűtési rendszert épített ki, amivel éves gázfogyasztása 17 százalékkal csökkent. 2020-ban épített kazánházuknak köszönhetően az előállított hús kilogrammjára vetítve 25 százalékkal csökkent az energiafogyasztás. A cég napelemek telepítését is tervezi, számításaik szerint 2026-ra a villamosenergia-szükségletük 18 százalékát napelemek fedezik. A vízfelhasználás egy zárt rendszerben történik, az üzem vízszükségletét saját kútjaikból biztosítják. 2015-ben szennyvíztisztítót építettek, ahol évente több mint 350 ezer köbméter vizet tisztítanak meg, majd a tiszta vizet a Kapos folyóba engedik.
  • A társaság előnyben részesíti a 200 kilométeren belüli beszállítókat, továbbá kiemelten figyel arra, hogy a termékeit köztes raktárak helyett az értékesítési pontokra szállítja, hogy ezzel is csökkentse ökológiai lábnyomát. A tervek között szerepel egy olyan új csomagológép beszerzése, amely újrahasznosítható műanyagot használ.
  • A Kometánál napi 300 forintot kap az, aki gyalog, futva, kerékpárral, vagy hajtós rollerrel érkezik munkába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!