Japán rekordnagyságú összeget, 42,8 milliárd dollárt kötött devizapiaci beavatkozásra októberben annak érdekében, hogy erősítse a jent – idézi a Reuters a tokiói pénzügyminisztérium bejelentését. Szakértők most azt találgatják, hogy a japán pénzügyi vezetés még mennyit lenne hajlandó áldozni erre a célra.

A 6,3499 ezer milliárd jenes összeg nagyjából összhangban van azzal, amit a tokiói pénzpiaci elemzők becsültek. Miután a jen október 21-én 32 éves mélypontra 151,94 jen/dollárra gyengült az amerikai fizetőeszközzel szemben, két lépcsőben jött a válasz 21-én és 24-én.

A beavatkozás mértéke majdnem kétszerese volt a 2,8 ezer milliárd jenes szeptemberi akciónak, amely több mint két évtizede az első jenvásárlási-dolláreladási intézkedése volt a japán pénzügyi vezetésnek. A beavatkozások valamivel több mint tíz jenes erősödést hoztak a japán valutának.

„Udvariatlan” lépés

Van olyan szakértő, aki az elég durva lépést kissé udvariatlannak minősíti, és úgy látja nem véletlenül időzítették péntek délutánra, amikor már lecsengőben van a devizapiaci kereskedés. Így nagyobb hatást érhettek el.

Miután az USA-ban továbbra is gyenge a fogyasztói kereslet, a Fed szigorít, ám a Bank of Japan kitart ultraalacsony kamata mellet, a hét első napján ismét erősödött a dollár a jennel szemben, mégpedig egy százalékkal, 148,45 jen/dollárra.

A befektetők kíváncsian várják, mit lép erre a tokiói pénzügyi vezetés - senki sem kétli, hogy egyelőre van elég devizatartalék a beavatkozások folytatására. Japán devizatartaléka szeptemberben nagyjából 1.2 ezer milliárd dollár volt, amivel ezen a téren Kína után a második helyen állt a világon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!