Amint kiadták, máris veszteségbe fordulhatott az egyik bank top ajánlása az idei első negyedévre, köszönhetően a svájci jegybank lépésének. Az online kereskedésben az egyik piacvezető európai bank, a Saxo Bank ma délelőtt jelentette meg kereskedési ajánlásait az első negyedévre vonatkozóan. A javasolt devizapiaci pozíciók közül az első helyen szerepelt az amerikai dollár vétele a svájci frankkal szemben, ha visszaesne az árfolyam. Az ügylet célárfolyama 1,025 volt, a stopokat az ajánlást készítő elemző a 0,935-ös szint alá javasolta elhelyezni.

Az anyag kiadása után nem sokkal jelentette be a svájci jegybank, hogy feladja az euró/svájci frank keresztárfolyamra eddig életben lévő 1,2-es árfolyamküszöböt, amelynek hatására a svájci deviza elképesztő sebességű erősödésbe kezdett. A dollár/svájci frank kurzus is masszív rallyba kezdett, s az illikvid piacon 0,8 alá is zuhant a jegyzés, ezzel alig néhány perccel az ajánlás megjelenését követően elérte és jóval meg is haladta a stop szintet. Háromnegyed egykor 0,87-en állt a jegyzés.

A bank elemzője persze nem hibáztatható azért, ami történt, hiszen a szereplők legtöbbjét meglepte az SNB ma reggeli döntése, jól mutatja ezt a piac szétesése, a spreadek kitágulása és az elképesztően gyors árfolyammozgás. Ugyanakkor az eset jól példázza, milyen nehézségekkel kell szembenéznie olykor a kereskedési ajánlásokat megfogalmazó elemzőknek, hiszen azok gyakran masszív árelmozdulás esetén az egyik pillanatról a másikra elavulhatnak.

A Saxo elemzői egyébként jó ötletnek tartják a kínai jüan eladását jennel és dollárral szemben, a magas hozamú európai vállalati kötvények vásárlását és az amerikai fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényeinek vásárlását is. Úgy gondolják, érdemes lehet arra játszani, hogy a WTI olaj esetében gyorsabban nő majd a contango (azaz az azonnali és a határidős piaci árfolyam közötti eltérés), mint a Brentnél. Szójababot is eladnának búzával szemben. Ezen kívül a bank szakértői vennék a spanyol részvényindexet, és shortolnák a kínai részvénypiacot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!