Az Associated Press videói szerint egy olajraktárban tűz ütött ki miután a jemeni huszi lázadócsoport sikeres rakétatámadást hajtott végre a világlegnagyobb finomítója, a dzsiddai létesítmény ellen. Az olajipari központ a város nemzetközi repülőterétől délkeletre található. A hétvégén Dzsiddában Formula-1-es autóversenyt rendeznek, amely a szervezők szerint rendben folytatódik a támadás ellenére.

Az Irán által támogatott huszik azt állították, hogy ők állnak a csapás mögött, egy katonai szóvivő pedig hozzátette, hogy a Reuters szerint drónokat is bevetettek a Rasz Tanura és Rabig finomítók ellen. A további csapásokat nem tudták megerősíteni - írja a CNBC.

A Saudi Aramco által üzemeltetett telepben keletkezett károkról egyelőre nem adtak ki tájékoztatást. A Brent nyersolaj hordónkénti ára 1,20 dollárral, azaz 0,7 százalékkal 119,92 dollárra emelkedett a hír után, míg az amerikai West Texas Intermediate ára nyersolaj 1,04 dollárral, azaz 0,9 százalékkal 113,34 dollárra ugrott. Mindkettő a negatív tartományban volt a nap elején.

Nem ez volt az első támadás a finomító ellen: vasárnap reggel a szaúdi hatóságok megerősítették az Aramco létesítményei elleni rakétás merényletet, amely a múlt hétvégén történt. A huszi lázadók rakétákkal és drónokkal legalább hat helyszínt céloztak meg a királyságban, köztük az Aramco egyik üzemanyagraktárát és egy cseppfolyósított földgázüzemet. Már történt ilyen korábban is, 2019-ben néhány napos leálláshoz vezetett egy dróntámadás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!