Egyes fedezetialap stratégiák, amelyek makrofókuszú stratégiák alkalmazásával árucikkekbe és devizákba fektettek pénzt, és a kapcsolódó értékpapírok közötti árkülönbségeket használták ki, 2022-ben jobban teljesítettek, és tisztességes nyereséget adtak át a befektetőknek - írja a Reuters.

A közelmúlt történelmében bármikor tapasztaltnál jobban reagáltak mind a részvények, mind a kötvények a makroeseményekre, különösen az inflációs lenyomatokra - mondta Meisan Lim, a Cambridge Associates fedezeti alapkutatási ügyvezető igazgatója. A Preqin befektetési adatszolgáltató cég szerint a fedezeti alapok hozamai idén 6,5 százalékkal csökkentek, ami a legnagyobb visszaesés a 2008-as 13 százalékos visszaesés óta.

A portfóliók diverzifikálása

Ehhez képest az MSCI World index 18 százalékos, az ICE BofA U.S. Treasury index pedig 11,9 százalékos csökkenést mutat. Stratégiai szempontból a makroalapok idén novemberig 8,2 százalékot nyertek, míg a HFR adatai szerint a részvényfedezeti és az eseményvezérelt stratégiák 9,7 százalékot, illetve 4,7 százalékot veszítettek.

„A makro mint stratégia történelmileg kevésbé korrelált a szélesebb értelemben vett részvénypiac mozgásaival, ami segít a portfóliók diverzifikálásában” - írja a UBS jegyzetében. „A trendkövető stratégiák 2022-ben az inflációs környezet miatt sikeresek voltak” - mondta Andrew Hendry, a Janus Henderson Investors globális vagyonkezelő Ázsiáért felelős vezetője, aki egy 900 millió eurós (955,17 millió dollár) hosszú-rövid lejáratú globális stratégiai alapot is működtet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!