A svájci jegybank mai lépésének következtében nagyarányú árfolyamváltozások következtek be a devizapiacokon. A döntés hatására a forint árfolyama a svájci frankkal szemben jelentősen gyengült. Mindez megerősítette annak a kormányzati döntésnek a megalapozottságát, amellyel múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kormány rögzítette. A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,6 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több, mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől olvasható az Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

A svájci jegybank mai lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, melyek az elmúlt években jelentősen csökkentették az ország sebezhetőségét, mind közösségi, mind magánszinten. Az adósság-, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogjuk - írja az NGM.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!