Hétfőn korábban soha nem látott szintre süllyedt a forint euróhoz és dollárhoz mért árfolyama, előbbi 426 közelében, utóbbi 435 forint feletti járt a stooq.com adatai szerint. 

Kedd reggel - nem sokkal 7 óra előtt - az eurót 419 forint forinton jegyezték, a dollárért pedig majdnem 426 forintot kellett adni.  

A hétfői rekordmélységhez képest bekövetkezett forinterősödés részben annak köszönhető, Magyarország, ezen belül az MVM halasztva fizethet a Gazpromnak a gázért. A javulás ellenére a magyar deviza az euróval az idén - január elejéhez képest - több mint 13 százalékos veszített értékéből, a dollárral szemben pedig 31 százalákkal értékelődött le. 

A régiós devizák közül a forint könyvelhette el a legjelentősebb veszteséget ebben az évben.

A euróval szemben 

  • a lengyel zloty 5 százalékot, 
  • cseh korona viszont 1 százalékkal erősödött,  
  • a román lej pedig stagnálást mutatott. 
A dA dollárral szemben pedig 14-22 százalékos mínuszba kerültek majdnem 9 hónap alatt.
A gA gyenge forintárfolyam a nemzetközi befektetők bizalmatlanságával magyarázható. A folyó fizetési mérleg hiányának növekedése, valamint az uniós pénzekről szóló megállapodás hiánya főszerepet játszik ebben. A forint pálfordulásáról és az elemzők kommentárjairól itt olvashat részletesebben
 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!