Az emberek életében a pénz fontos szerepet tölt be, a pénzügyi döntések mögött pedig gyakran nemcsak racionális, hanem lélektani tényezők állnak.

Financiológus rovat olvasói levelekre épül, és szándéka szerint olyan embereknek segít, akik széles értelemben véve valamilyen pénzügyi problémával néznek szembe. Ezúttal egy örökléssel kapcsolatos kérdésre válaszolunk.

Olvasóink írták:

Tisztelt Financiológus!

Az inflációs nyomás hatására 2028/K típusú Prémium Magyar Állampapírt vásároltam 2022 június és július hónapban 6,6 százalékos induló kamattal. A kamatfizetés 2023.06.20-án esedékes. Kérdésem, hogy érdemes-e visszaváltani a 2028/K papírt és új 2029/J jelölésű 11,75 százalékos induló kamatozásút venni?

Előre is köszönöm választ: Gábor

Tisztelt Financiológus!

Melyik állampapírt ajánlja most megvásárolni? Vannak már rövidebb állampapírok 14-15 százalékos kamattal, azt érdemes inkább, vagy az új inflációt követőt, esetleg a Bónusz Magyar Állampapírt? 

Üdvözlettel: Mihály

A Financiológus válasza:

Kedves Gábor és Mihály!

Befektetési tanácsot nem adhatok, csak leírom, amit látok ebben a helyzetben. Teljesen pontos választ a kérdéseikre nem könnyű megadni, hiszen a jövőbe én sem látok. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) és a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) egyaránt változó kamatozásúak, és a jövőbeni kamatuk a PMÁP esetében az inflációtól függ majd, a BMÁP esetében pedig a három hónapos diszkontkincstárjegyek aukciós hozamától. Hogy pontosan mennyi lesz a 2022-es, 2023-as stb. átlagos infláció, azt még nem lehet megmondani, erre csak becslések vannak, a diszkontkincstárjegyek hozamát szintén nem lehet előre pontosan tudni, de valamilyen hozzávetőleges értékekkel nyilván lehet kalkulálni a piaci hozamok alapján. 

PMÁP-ból kétfélét értékesít az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), a rövidebb futamidejűek az infláció fölött 0,75 százalékos kamatprémiumot fizetnek, a hosszabbak 1,5 százalékosat. A nyáron kibocsátott 2028/K és a most kibocsátott 2029/J kamata alapvetően meg fog egyezni idővel, annyi csak a különbség, hogy a 2028/K júniustól, a 2029/J pedig már márciustól az új kamatot fizeti. Ha nő az infláció, akkor a 2029/J hamarabb kezd magasabb kamatot fizetni, ha viszont csökken, akkor hamarabb is csökken majd a kamata, én ebben érdemi különbséget nem látok a kétféle papír között. 

Az egyetlen különbség az, hogy a következő kamatperiódus kezdetéig a 2029/J lényegesen kedvezőbb kamatot ígér, éves szinten 11,75 százalékosat, miközben a 2028/K csak 6,6 százalékosat. A kérdés itt az, hogy megéri-e visszaváltani a papírt és megvásárolni az újat. Ha a Magyar Államkincstárnál vezeti az értékpapírszámláját, akkor 1 százalékos visszaváltási díjjal kell kalkulálni, vagyis alapvetően akkor jár jól az átváltással, ha a márciusi első kamatfordulóig ezt a költséget ki tudja termelni a most kibocsátott új kötvény kamata.

Az én számításaim szerint igen.

Ha most megvásárolja a 2029/J papírt, akkor 4,9 százalék körüli kamatot kaphat a márciusi kamatfordulóig, míg a 2028/K addig csupán 2,8 százalék körüli kamatot érne el. A két kamatszint közötti különbség meghaladja azt az 1 százalékot, amit a visszaváltáson veszít, vagyis lesz némi - 1 százalék körüli - nyeresége ezzel az ügylettel ahhoz képest, ha megmarad a 2028/K kötvényeknél. Minél előbb érdemes meglépni ezt az átváltást, hiszen napi kamattal számolnak, és ahogy telik az idő, egyre kisebb a kamatkülönbség, egy idő után az is megtörténhet, hogy már nem fedezi majd a visszaváltás 1 százalékos költségét. Ha nem a kincstárnál van a számlája, hanem valamelyik brókercégnél vagy banknál, akkor az ottani visszaváltási és vételi költségek szabják meg, megéri-e váltani. Ha ezekre magasabb díjat számol fel a befektetési szolgáltató, akkor elképzelhető, hogy ráfizetéses lenne egy ilyen csere.

Arra a kérdésre már sokkal nehezebb válaszolni, hogy a lakosság számára elérhető állampapírok közül melyiket érdemes most megvásárolni, melyikkel jár a legjobban a befektető.

A lakossági befektetők számára minden magyar állampapír elérhető, az intézményi kötvények és diszkontkincstárjegyek éppúgy, mint a lakossági papírok.

Az intézményi papíroknál azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy mikor bocsátották ki a kötvényt. Ha ugyanis 2019. júniusa előtt, akkor kamatadót vonnak a hozamából, ez praktikusan azt jelenti, hogy 15 százalékkal alacsonyabb a hozama annál, amit meghirdetnek, kivéve persze, ha tartós befektetési számlára vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára vásárol a befektető szja-kedvezménnyel. 

Fontos figyelembe venni a befektetésnél az időtávot. Ha például valaki kifejezetten rövidebb időtávban gondolkozik, a 2023/C államkötvény jó választás lehet. A hozama után nem kell kamatadót fizetni, ezt a kötvényt jelenleg 14 százalék fölötti hozammal értékesíti a kincstár, és jövő augusztusban jár le, nagyjából 10 hónap múlva. Az idénre 13-14 százalékos átlagos inflációt vár jelenleg a jegybank, ez alapján a 2029/J kötvény a következő egy évben a mostani 11,75 százalékos és a márciustól várható 15 százalék körüli hozamával kalkulálva ezt nem biztos, hogy eléri majd ilyen rövid távon. 

A hosszabb állampapírok közül nem kamatadós a 2026/E és a 2026/F hozama, ezeket 13 százalék körüli hozammal lehet most megvásárolni. Azt kell mérlegelni ezeknél, hogy 4 év alatt vajon ennél magasabb lesz-e az átlagos infláció, vagy sem. Az előrejelzések most azt mondják, hogy nem, de ezt nem lehet azért készpénznek venni. Ha igazuk lesz, akkor 3,5-4 éves időtávon ez a két kötvény jobban teljesíthet, mint az inflációt követő papír.

Annak viszont nem ajánlatos ilyen kötvényt vásárolni, aki rosszul viseli az ingadozó árfolyamokat. Ellentétben ugyanis a lakossági papírokkal, ezeknek a kötvényeknek a mindenkori árfolyamát a piac határozza meg, nem nő napról napra az értékük az értékpapírszámlán, mint egy PMÁP vagy BMÁP esetében, hanem folyamatosan változik, csökkenhet is. Ez a hozam csak akkor biztos, ha a befektető a lejáratig megtartja a kötvényeket, ha nem így tesz, akkor veszíthet is a papírokon. A fix hozamokat minden évben felveheti, de az árfolyam eshet, és összességében véve negatív hozamot is realizálhat, ha nem tartja meg az állampapírokat a lejáratukig. Vonzó lehet most tízéves távra egy 2032/A kötvény is, amely 10 százalék fölötti fizet majd minden évben, vagy az ennél is hosszabb papírok, de ugyanígy ingadozó árfolyammal kell számolnia a befektetőnek ez idő alatt. 

A BMÁP 1 százalékponttal fizet magasabb kamatot a 3 hónapos diszkontkincstárjegyeknél. A lakossági befektetők kedvelik, de nem annyira, mint a PMÁP-ot. Ez a hároméves kötvény most 11,32 százalékos kamatot fizet, de a legutóbbi aukció alapján, ahol 13,1 százalékos átlaghozam alakult ki, ez a kamat várhatóan emelkedni fog. Sőt az év végére akár a BMÁP lehet a legmagasabb kamatot fizető lakossági állampapír, idővel azonban, ha a kamatok emelkedése megáll, lekörözhetik más papírok. Jelenleg inverz a hozamgörbe, ami azt jelenti, hogy a rövid állampapírok hozama magasabb a hosszúakénál. Normál piaci körülmények között azonban a hosszú kamatok magasabbak a rövideknél, vagyis a 3 hónapos kamatszinthez igazodó kötvények jellemzően nem fizetnek többet, mint a hosszú állampapírok.

Ami jó hír, ha valaki az államkincstárnál vezeti az értékpapírszámláját, a BMÁP-ból is ki tud szállni egy százalékos visszaváltási díj mellett, tehát ha romlik a hozama más kötvényekhez képest, át tudja váltani viszonylag alacsony költség mellett. 

Ha Önnek is bármilyen pénzügyi kérdése, problémája akad, írjon nekünk bizalommal a [email protected] címre!

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!