Az emberek életében a pénz fontos szerepet tölt be, a pénzügyi döntések mögött pedig gyakran nemcsak racionális, hanem lélektani tényezők állnak.

Financiológus rovat olvasói levelekre épül, és szándéka szerint olyan embereknek segít, akik széles értelemben véve valamilyen pénzügyi problémával néznek szembe. Ezúttal egy örökléssel kapcsolatos kérdésre válaszolunk.

Olvasóink írták:

Tisztelt Financiológus!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy megéri-e átváltani az állampapírjaimat a 2027/B kötvénybe? Többféle állampapírom van, valóban annyira jó ez a kötvény, ahogy írják?

Miklós

Tisztelt Financiológus!

Hallottam a bubort követő állampapírról, amelyiknek már 16 százalék fölött van a kamata. Megéri ebbe befektetni? Mennyire kockázatos? 

Üdvözlettel:

Árpád

A Financiológus válasza:

Kedves Miklós és Árpád!

Jelenleg a Magyar Államkincstárnál négy olyan államkötvény érhető el, amelyiknek a kamatozása a három havi buborhoz kötött. Ezek a 2023/B, a 2027/B, a 2029/B és a 2032/B. a 2023-as sorozat jövő júniusban jár le, és a hozamából le kell vonni a kamatadót, mivel 2018-ban bocsátották ki először, a többi papír kamatadó-mentes a lakossági vásárlók számára. 

Az alapvető tudnivalók ezekről a kötvényekről a következők: a címletük 10 ezer forint, három havonta fizetnek kamatot az aktuális három havi bubor alapján, ami most 16,76 százalékos, vagyis valóban magas. Amit úgyszintén érdemes tudni a papírokról, hogy intézményi kötvényekről van szó, tehát az árfolyamuk változhat. Ezek a kötvények az összes többi magyar államkötvénnyel és egyéb eszközzel versenyeznek a piacon a nyugdíjpénztárak, biztosítók, alapkezelők kegyeiért, tehát bármennyi is az aktuálisan elérhető hozam rajtuk, azt az árfolyamukba jó eséllyel beárazzák az intézmények. 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha a bubor magasabb, és a kötvény várhatóan magasabb kamatot fizet majd, mint egy normál, fix kamatozású államkötvény, akkor ezeket a speciális kötvényeket drágábban, míg a fix kamatozású államkötvényt olcsóbban árulják a piacon. A különbség pedig jól működő piacon pont annyi, hogy a futamidő végén a két papír a mostani számítások szerint körülbelül hasonló hozamot érjen el. 

Nézzük a 2023/B kötvény esetét! Jelenleg a Magyar Államkincstárnál ezt a papírt 101,8 százalékos árfolyamon lehet megvásárolni, vagyis egy 10 ezer forintos névértékű kötvényért 10 180 forintot kell fizetni. Ez a kötvény most 16,76 százalékos éves kamattal kecsegtet - feltételezve, hogy a bubor nem változik - a névértékre számítva, ami viszont így már csupán 14,7 százalékos éves hozamot jelent, és ebből is lejön a kamatadó, vagyis 12,49 százalékos éves hozam marad a befektetőnél. Az egy hónappal később lejárú 2023/C papír 12,27 százalékos hozamot fizetne fixen, így ehhez képest, ha nem csökken a bubor, megérheti megvásárolni a 2023/B kötvényt. Másik kötvényt eladni, és abból vásárolni 2023/B-t ugyanakkor nem biztos, hogy megéri, hiszen az állampapírok eladását jellemzően 1 százalékos visszaváltási díjjal terheli az államkincstár, ami csökkenti az elérhető hozamot. 

A sajtóban "csodakötvény" néven emlegetett 2027/B árfolyama is a névérték fölött van most: 10135 forintért vásárolható meg, vagyis itt is diszkontálni kell a hozamot ezzel, nagyjából 15,15 százalékos hozam marad, ha a bubor nem változik éves szinten a mostani árfolyam mellett. Ha később lemennek a kamatok, akkor persze ez a hozam csökkenni fog, ha emelkednek, akkor nyilván emelkedhet. Összehasonlításképpen a 2027/A kötvényt 11,3 százalékos hozammal értékesíti most az államkincstár, ez kisbefektetőknek kamatadós papír.

Van emellett a 2027/J lakossági állampapír, amely egy Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), és a kamata jelenleg 11,75 százalék, ami később az előző évi átlagos infláció + 0,75 százalékra ugrik. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) prognózisát figyelembe véve az várható, hogy jövőre ennek az állampapírnak a kamata 14,25-15,25 százalék körül alakul majd. Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha a bubor nőni fog, akkor a 2027/B megéri, ha az infláció nő jobban, akkor viszont az PMÁP-pal jár jobban a befektető, de a piac nagyjából hasonló szintre árazza most a két papírt. A 2029/J PMÁP kamata jövőre az MNB prognózisával számolva még magasabb 14,75-15,75 százalékos lehet majd, ezt a papírt a most elérhető információk tükrében valószínűleg nem éri meg lecserélni a "csodakötvényre".

A 2029/B papír árfolyama viszont csupán 9860 forint most, tehát az éves hozam, amelyet a jelenlegi bubor alapján kifizet, 18,42 százalékos is lehet. Ez elvileg megérheti a befektetőknek legalábbis rövid távon az inflációt követő állampapírral szemben, ha a bubor magas marad, és az infláció nem ugrik meg még jobban. A buktató ebben az esetben az, hogy a 2029/B esetében az államkincstár nem 1, hanem 2 százalékos visszaváltási díjat alkalmaz, tehát ha ki akar szállni belőle a befektető a futamidő vége előtt, akkor ezzel a költséggel számolnia kell. Annak ajánlható, aki biztos abban, hogy a bankközi kamatok magasabbak lesznek az inflációnál, és éveken át bent marad a kötvényben, különben lehetséges, hogy a 2029/J papírral jobban járt volna. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!