Az S&P Global "szelektív nemteljesítő" minősítést adott az Evergrande-nek, mivel a hónap elején nem teljesítette egy lejáró kötvényhozam-fizetését a türelmi idő végéig sem. Ez a fejlesztő 19,2 milliárd dolláros dolláradósságának keresztcsődjét válthatja ki - írja a Bloomberg.

A Fitch Ratings volt az első, amely december 9-én fizetésképtelenné nyilvánította az ingatlanfejlesztőt. Az Evergrande, amelyet sok befektető sokáig túl nagynak tartott ahhoz, hogy csődbe menjen, a kínai elnök, Hszi Csin-ping politikájának legnagyobb áldozatává vált: az elnök célja, hogy a kommunista ország eladósodott konglomerátumaival leszámoljon és a túlfűtött ingatlanpiacot megtiszítsa. Az aggodalom azóta átterjedt az olyan, magasabb besorolású cégekre is, mint a Shimao Group Holdings, mivel a likviditási stressz fokozódik. 

A hónap elején a kínai központi bank kormányzója azt mondta, hogy az Evergrande helyzetét a piacnak kell kezelnie, jelezve, hogy Peking nem fogja kisegíteni a világ legeladósodottabb fejlesztőjét, amely több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettséggel küzd. Az Evergrande közölte, hogy "aktívan részt kíván venni" az offshore hitelezőkkel egy szerkezetátalakítási terv kidolgozásában.

Az Evergrande kötvénytulajdonosai, köztük a Marathon Asset Management, azt mondták, hogy arra számítanak, hogy az offshore hitelezők a visszafizetési sorrend alján lesznek. Az ügyet ismerő személyek szerint az Evergrande a munkavállalóknak és beszállítóknak történő kifizetéseket helyezi előtérbe, mivel a szabályozó hatóságok arra ösztönzik a pénzszűkében lévő fejlesztőt, hogy elhárítsa a társadalmi zavargások kockázatát.

Hui Ka Yan alapító vagyona idén 17,2 milliárd dollárral zuhant, mivel a csoport részvényei és kötvényei zuhantak. Az egykor 42 milliárd dolláros vagyonával Ázsia második leggazdagabb embere, Hui most 6,1 milliárd dollárt ér.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!