A hatóságok nagyon igyekeznek megoldani a 167 éves Credit Suisse válságát, főleg azok után, hogy az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank múlt heti összeomlása jelentős hullámokat gerjesztett a pénzpiacokon. 

Bár a szabályozó hatóságok még a piacok hétfői nyitása előtt megoldást szeretnének, a Reuters forrása szerint a tárgyalások jelentős akadályokba ütköznek. A megmentő ugyanis 6 milliárd dollárt kért a svájci kormánytól.

A UBS által kért garanciák fedeznék a Credit Suisse egyes részeinek felszámolásának költségeit és az esetleges perköltségeket

– mondta két informátor is a Reutersnek.

Az UBS igénye nyilván nem független attól, hogy a hírek szerint a két bank esetleges egyesülése esetén 10 000 munkahelyet kell megszüntetni.

A Credit Suisse, és a UBS nem kívánt reagálni, ahogy a svájci kormány sem.

A svájci központi bank egyébként milliárdokat adott kölcsön a Credit Suisse-nak, hogy stabilizálja annak ingatag pénzügyi mérlegét.

A svájci hatóságok közben nyomást gyakoroltak a UBS-re is, hogy mielőbb vegye át a riválisát, ezzel is ellenőrzés alá vonva a válságot – mondta két, az ügyet ismerő forrás.

Financial Times két, a helyzetet ismerő személyre hivatkozva pedig azt írta: Svájc sürgősségi intézkedéseket készül alkalmazni az ügylet felgyorsítása érdekében.

Mentik a bajba jutott svájci nagybankot, enyhül a pánik

Olyan nagy lett a zűrzavar szerda este a Credit Suisse nagybank körül, hogy az éjszaka során a svájci jegybak döntött: segítséget nyújt. A pánik egyelőre elülni látszik. Bővebben>>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!