Több ezer bitcoint foglaltak le az Egyesült Államok hatóságai 2020 novemberében az illegális Silk Road piactér felszámolásakor. Ez egy a darkweben működő internetes fórum volt, ahol kábítószerekkel és más tiltott termékekkel kereskedtek el a digitális valutával. A bitcoinok bürokratikus okokból még mindig a kormány birtokában vannak. Az azóta eltelt egy évben pedig a bitcoin ára megháromszorozódott - számolt be az NBC News.

Az akkori értékük "csak" 1 milliárd dollár volt, ami most körülbelül 3 milliárd dollárt ér. Ez egy kicsit kevesebb, mint amikor a bitcoin a múlt hónapban 67 000 dolláros csúcson volt. De mivel a bitcoin 55 000 dollár körül mozog - a 2020 novemberi nagyjából 18 000 dollárhoz képest - az amerikai kormány még mindig nagyon jól jár.

A kormány elárverezi a bitcoinokat - mondta az NBC Newsnak az amerikai adóhivatal szóvivője. Az ilyen árverésekből származó bevételt általában a kincstári vagy az igazságügyi minisztérium vagyonelkobzási alapjába helyezik, és a jövőbeli nyomozások költségeit állják belőle.

Az amerikai rendőrbírói szolgálat szerint 2014 óta kilenc árverésen 187 381 bitcoint értékesítettek. A szóvivő nem volt hajlandó közölni az érintett összegeket, de az NBC News becslése szerint a bitcoin árfolyama alapján az egyes eladások napján a teljes bevétel 179 millió dollár körül lehetett. Tehát óriási összegtől estek el: a mostani árfolyamon ezek a tokenek több mint 10 milliárd dollárt érnének - a lefoglaláskori értékük közel 56-szorosát.

A Silk Roaddal kapcsolatos első, 2014-es lefoglalásakor a kormány 29 657 bitcoint vett zár alá, és mintegy 18 millió dollárért adta el. Ma ez több mint 1,6 milliárd dollárt érne.

Annak idején nem volt könnyű eladni a bitcoint, a blokklánc-technológiával létrehozott és úgynevezett digitális pénztárcákban tárolt digitális valutát. A kormány aggódott, hogy nem lesznek vevők - mondta Sharon Cohen Levin, aki két évtizeden át vezette New York déli kerületének körzeti ügyészségén a pénzmosási és vagyonelkobzási egységet.

Utólag belegondolva, a bitcoin egyszerű tárolása egy vagyont hozott volna, de jobb híján a kormánynak nem az a dolga, hogy befektetési céllal kriptopénzeket tartson.

A Silk Road alapítóját, Ross Ulbrichtet 2015-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután pénzmosás és kábítószer-kereskedelem vádjával elítélték. 

A tavalyi 1 milliárd dollár lefoglalására azt követően került sor, hogy az IRS a Chainalysis nevű szoftvercég segítségével azonosított 54, korábban fel nem fedezett, a Silk Road által végrehajtott bitcoin-tranzakciót - közölte az IRS. Ezeket a pénzösszegeket a bírósági feljegyzések szerint egy olyan bitcoin-címre vezették vissza, amely egy ismeretlen személy tulajdonában volt, aki állítólag feltörte a Silk Roadot, és ellopta a pénzt.

"A hackeléssel kapcsolatos említett nyomozás alapján a bűnüldöző szervek 2020. november 3-án több ezer bitcoint foglaltak le. A lefoglalt Bitcoin értéke 2020. november 4-én több mint 1 milliárd dollár volt" - áll a beszámolóban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!