Az arany azonnali árfolyama egy komolyabb zuhanással nyitotta a hetet, hétfőn a hajnali órákban az ázsiai kereskedés során unciánkénti ára 4 százalékot meghaladó értékben, több mint 60 dollárral zuhant. A nagy esésben szerepet játszhatott a Bloomberg szerint a pénteki vártnál kedvezőbb amerikai munkaerő-piaci adat, valamint az, hogy egy technikai szint áttörését követően veszteségminimalizáló megbízások aktiválódhattak nagyobb tételben.

Mindezt egy olyan napon, amikor a japán és a szingapúri piac zárva volt, ezért a likviditás a szokásosnál jóval alacsonyabb volt - mondta Marcus Garvey, a Macquarie Group árupiaci stratégája. Az árfolyam ugyan a hirtelen nagy esésből jórészt visszapattant, az arany árfolyama továbbra is nyomás alatt maradhat. A nap során a kereskedés az április óta látott legalacsonyabb szinteken folyt tovább s nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt hetek 1800 dollár köröli árszintjének búcsút lehet mondani. Az amerikai infláció követő kötvények hozama a pénteki makroadatot követően kilőtt, s a hozamnövekedés rendszerint rosszat tesz a nem kamatozó aranybefektetések megítélésének.

Ráadásul a dallasi Fed elnöke, Robert Kaplan pénteken úgy nyilatkozott, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek korábban kellene elkezdenie eszközvásárlási programjának szűkítését, ami szintén a hozamok növekedését erősítette. Az arany árfolyama ugyan sokat ledolgozott a hirtelen esésből, de a német Heraeus Metals szakértői szerint a befektetők komolyan elkezdtek aggódni, hogy a Fed korábban kezd el szigorítani a vártnál és agresszívabb 2022-es 2023-as kamatemeléseket kezdtek el beárazni.

A kora délutáni kereskedésben nagyjából egy százalékkal állt pénteki záróára alatt, 1740 dollár körül. A ma reggel meglátogatott 1680 dollár körüli szint egyébként technikai szemmel kiemelt jelentőséggel bír. Ez jelenti ugyanis az utolsó mélypontot az emelkedő trendben, amely 2019 közepe óta jellemzi a nemesfém árfolyamát, s amely azt a korábbi 1200-1300 dollár körüli szintekről tavaly nyárra 2000 dollár fölé vitte. Ha ez elesne, akkor  középtávon további áresésre kellene felkészülni az arany piacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!