A Vodafone kínálatában mostantól elérhető az okos eszközmonitoring megoldás, amely adatokat biztosít a megfigyelt eszköz, tárgy útvonaláról, viselkedéséről, mozgásáról, vagy akár környezetének a hőmérsékletéről. Az így begyűjtött adatok az intelligens adatfeldolgozás után válnak távolról elérhetővé a platform webes vagy mobil felületén, ezzel elősegítve az adatalapú döntéshozatalt az üzemeltető vagy tulajdonos számára, amivel komoly versenyelőnyre tehet szert a cég - derül ki a Vodafone közleményéből.

A megoldás legfőbb előnyei közé tartozik a szolgáltató szerint, hogy külső erőforrás nélküli adatgyűjtést és továbbítást tesz lehetővé, nagyszámú eszközkészlet esetén is alkalmazható, rugalmasan és egyszerűen testreszabható a módosítható energiasémákkal, melynek hatására jelentősen növelhető az eszköz élettartama. A megoldás ezáltal alkalmas többek között áruk, csomagok és konténerek nyomonkövetésére, értékes gépek állapotának elemzésére és helymeghatározására, valamint gépek üzemidejének követésére és a keletkező információknak köszönhetően jelentősen csökkenthetőek az üzemeltetési és karbantartási költségek. Az okos eszközmonitoring megoldás hasznosítható a logisztika/szállítmányozás, ipari termelés, építőipar, mezőgazdaság vagy akár városmenedzsment területén is - olvasható a közleményben.

A tapasztalatok azt igazolják, hogy az IoT-t használó ügyfelek olyan kiaknázatlan adathalmazokhoz férhetnek hozzá, melyek stratégiai gondolkodásra ösztönzik őket, új üzleti modelleket alkalmaznak, illetve segítségükkel javul ügyfélelégedettségük is - mondta Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese. Dobó szerint Magyarországon már több, a saját szektorában piacvezető szerepet betöltő nagyvállalat használja az ilyen rendszereket, és a Vodafone tapasztalatai szerint egyre több vállalat nyit az IoT alapú innovációk felé, azzal a céllal, hogy működési hatékonyságát, agilitását fejlessze.

A Vodafone és a NaBi Track fejlesztőjének közös megoldását nemrég az egyik legfontosabb dizájn tematikájú pályázaton, a Red-Doton is díjazták ’Smart Product’ kategóriában.