Mivel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) nyugdíjazását - és ezzel együtt a megsemmisítését - 2030-ra tervezik, az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA a civilszektor bevonásával építene új űrbázist. Az alacsony Föld körüli pályán már az előtt akarnak egy használható platformot, mielőtt az ISS-t feladják. Az egyik ilyen állomás lehet a Starlab, amely az első orbitális pályán lévő kereskedelmi űrállomás lehet. A projekt megvalósítását a Lockheed Martin, a Nanoracks és a Voyager Space cégek közösen tervezik - írja a New Atlas.

A Starlab célja a legkülönfélébb tevékenységek végzése, többek között általános tudományos, anyagkutatási, növénytermesztési, űrhajósképzési feladatokat látnának el a fedélzetén, de fogadnának űrturistákat is. Ezen túlmenően az űrállomás jelentené az amerikai állandó jelenlétet az űrben, miközben Kína saját emberes űrrepülési programot folytat.

A Starlab fejlesztését a kereskedelmi űrszolgáltatást nyújtó Nanoracks vezeti majd, az üzleti oldalért pedig a Voyager Space felelne. Az állomást a Lockheed Martin fogja megépíteni és üzemeltetni. A jelenlegi változatban egy nagy felfújható lakómodulból és egy fém dokkoló csomópontból állna. Térfogata 340 köbméter lesz, és négy, összesen 60 kW teljesítményű napelemtáblával rendelkezik majd. Eközben egy regeneratív környezetszabályozó és életfenntartó rendszer (ECLSS) fogja ellátni a négy űrhajósból és az űrturistákból álló állandó legénységet. Lesz egy robotkar is a teherhajók és az űrben végrehajtott tudományos kísérletek kezelésére.

"Izgatottak vagyunk, hogy egy ilyen innovatív és hozzáértő csapat részesei lehetünk - egy olyané, amely lehetővé teszi, hogy minden vállalat kihasználhassa alapvető erősségeit" - mondta Lisa Callahan, a Lockheed Martin kereskedelmi polgári űrkutatási részlegének alelnöke és általános igazgatója. "A Lockheed Martin komplex űrhajók és rendszerek építésében szerzett széleskörű tapasztalata, a Nanoracks kereskedelmi üzleti innovációjával és a Voyager pénzügyi szakértelmével párosulva lehetővé teszi csapatunk számára, hogy egy olyan ügyfélközpontú űrállomást hozzon létre, amely segítheti a jövőbeli terveink megvalósítását. Jelentős összegeket fektettünk be az élőhely-technológiába, ami lehetővé teszi számunkra, hogy költséghatékony, küldetésorientált űrhajó-konstrukciót javasoljunk a Starlab számára" - tette hozzá Callahan.