A drónos csomagszállítás nagyjából 10 éve kezdte foglalkoztatni embereket, akkor amikor ezeknek az eszközöknek az ára csökkenni kezdett és a mesterséges intelligencián alapuló vezérlőrendszerek is megbízhatóbbá váltak. Az Amazon igyekezett ennek az élére állni, de vér és vakcinák távoli helyekre történő szállításánál nem jutott sokkal messzebbre.

Nemrég a német posta (Deutsche Post DHL), Európa vezető logisztikai szolgáltatója jelentette be, hogy nem folytatja a drónokkal való kísérletezést, mert még mindig olyan drága, hogy nincs rá megfelelő mértékű kereslet.

A modell azonban életképes lehet egyes ritkábban lakott külvárosokban, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Wing (a Google anyacégének, az Alphabetnek a leánya) Ausztráliában már a 100 ezredik kiszállítását teljesítette drónokkal - írja a The Verge.

A szigetország Logan nevű városában mintegy 300 ezer ember él, közülük nagyjából 100 ezer számára érhető el a szolgáltatás. Az emberek élelmiszert, kávét, szusit, állateledelt, sportruházatot, stb. rendelhetnek, a terméket pedig jellemzően 10 perc alatt kapják meg (a rekord 2 perc 47 másodperc a rendeléstől számítva).

A Wing sikere több tényezőnek köszönhető, de a legfontosabb, hogy az Amazon drónjaival szemben nem kell leszállniuk: az eszközök 7 méteres magasságból eresztik le a megrendelt terméket.

Ez sem működhetne azonban a sűrűn lakott városrészekben: ahhoz, hogy egy drón kézbesíthessen valamit, találnia kell egy fáktól, vezetékektől távol lévő területet, amely lehet egy kocsifelhajtó, előkert vagy hátsó udvar. Ezek a feltételek pedig a szellősen lakott külvárosi területeken adottak.

A Wing szóvivője szerint a modell gazdaságosabb lehet a földi szállításnál, de ezt egyelőre még nem sikerült igazolni.