A május úgy néz ki talán be is igazolhatja a várakozásunkat, hiszen már a hó első napját jelentős gyengüléssel kezdte az ausztrál deviza az euróval szemben 2 hónapos mélypontra zuhanva.

A szerdai amerikai kamatdöntés után az ausztrál hozamok is esni kezdtek s október közepe óta nem látott mélységbe zuhantak. Az alacsonyabb kamatok mellett persze jóval kevésbé vonzó egy olyan deviza mely 2008-óta több mint 40%-ot erősödött az euróval szemben.
A világgazdasági események sem kedveznek Ausztráliának, hiszen a már folyamatosan jól teljesítő Kínából is egyre rosszabb adatok látnak napvilágot és Kína bizony Ausztráliának az egyik legnagyobb kereskedelmi partnere. Amennyiben a kínai termelői szektorban a lassulás jelei mutatkoznak az ausztrál importra s ezáltal az ausztrál devizára is csökkenhet a kereslet a világpiacon.

 

AUD/USD grafikon
Kép: Solar Capital

 

Az ingatlan szektorból sem érkeztek jó hírek a szigetországból, hiszen az új építési engedélyek száma 5,5%-os visszaesést jelzett az 1.3%-os növekedési várakozásokkal szemben. Ennek megfelelően a május 7-i ausztrál kamatdöntésnél már 50%-os esélyt látnak a befektetők egy 25 bázispontos kamatcsökkentésre. Ezzel 2,75%-os rekord mélységbe esne az irányadó kamatráta mely szintén nem jelent semmi jót az ausztrál dollárra.

Az elmúlt években felhalmozódott spekulatív ausztrál vételi pozíciók jelentős kockázatot jelentenek a deviza számára, hiszen már egy kisebb mértékű realizálás ennél a relatíve kicsi devizánál radikális gyengülést jelenthet.
Az ausztrál dollár ára mindenesetre elég erős ahhoz, hogy alacsonyabb kockázat mellet lehessen a deviza gyengülésére fogadni.