Amikor tombol a kánikula, a legtöbben a légkondicionálót használják, feltéve, hogy rendelkeznek ilyen készülékkel. Ám mihez kezdhetnek azok, akik a lehető legtöbbet szeretnék kihozni a ventilátoraikból?

A számítógépes szimuláció szakértői, a Siemens Simcenter csapata kezdett el azzal foglalkozni, hogyan tehetik környezetbarát, mégis hatékony módon hűvösebbé otthoni munkaállomásaikat. Szimulációval tesztelték, hogyan lehet feldobni egy egyszerű ventilátor teljesítményét - adta hírül a Siemens.

Két megoldást is modelleztek: egy jéggé fagyott vizet tartalmazó palackot rögzítettek a ventilátor mögött, illetve előtte. Végül az utóbbi megoldás 27 százalékkal bizonyult hatékonyabbnak a hűtésnél a szimuláció alapján.

Ezt követően a csapat a valóságban is kipróbálta az új hűtési technológiát és az egyikük otthon rögzített is egy jégbe fagyott palackot a ventilátorára. Ez kicsivel jobban segített optimalizálni a hőérzetet és némileg enyhítette a melegben tapasztalható tüneteket, könnyebb volt koncentrálni a munkára a ventilátor közelében lehűlt levegőben.

A kánikula egyik fő kérdése tehát eldőlt: a ventilátor elé érdemes helyezni a jéggel teli palackot.

Ugyanakkor a prototípus-tesztelés során derült ki, hogy a környezeti levegőből lecsapódó párát mindenképpen fel kell fogni valahogy, különben a vízcseppek tócsát képezhetnek a ventilátor közelében.