Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) pénteken bejelentette, hogy vádat emelt és befagyasztotta több Las Vegas-i magánszemély és vállalat vagyonát, akik állítólag egy közel 450 millió dolláros Ponzi-rendszer mögött állnak.

A Ponzi-séma szélhámos beruházási művelet, egyfajta piramisjáték (más néven pilótajáték), amelyben a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizetik ki, egészen a rendszer összeomlásáig. A rendszert Charles Ponziról nevezték el, aki Olaszországban született, 1903-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. Amikor odaérkezett, csak 2,5 amerikai dollár volt a zsebében. Fénykorában közel tízmillió amerikai dollár felett rendelkezett, amit ezzel a sémával lebonyolított hatalmas csalással szedett össze.

Most is egy hasonló csalási rendszert csíptek el: a Las Vegas-i kerületi bíróságon benyújtott panaszban a SEC szerint Matthew Beasley ügyvéd, valamint Jeffrey Judd és Christopher Humphries több száz befektetőnek hamisan azt állította, hogy a J&J Consulting Services-be történő, állítólagosan kockázatmentes befektetésekkel 12,5 százalékos negyedéves hozamot fognak elérni.

"Beasley és Judd azért hozták létre a vállalatot, hogy állítólag pénzeszközöket juttassanak a biztosítótársaságokkal egyezségre jutott kártérítési felpereseknek. A panasz szerint azonban a befektetőktől öt év alatt összegyűjtött 449 millió dollárból semmit sem használtak fel erre a célra" - közölte a SEC a Reuters szerint.