AirConnect néven hozott létre polgári légi forgalmi vállalatot öt román üzletember - írja a Maszol. A céget tavaly jegyezték be, az első járatok májusban szállnak majd fel. A légitársaságnak belföldi- és külföldi járatai egyaránt lesznek, utóbbiak Görögországba, Törökországba, Bulgáriába és Montenegróba repülnek majd.

„Úgy gondolom, hogy a projekt életképessége épp a romániai helyzetből fakad. Nehezen hihető, de napjainkban szárazföldi közlekedési eszközökkel 12 óránál többet tart az út Nagyváradtól Konstancáig, s ez csak egyetlen példa. A jelenlegi helyzetben, természetesen a hatályos szabályok tiszteletben tartásával, az utasok gond nélkül repülhetnek. Nem hisszük, hogy egyhamar ismét előállhat olyan helyzet, mint 2020 nyarán, ezért bizakodóan tekintünk a jövőbe” – mondtaTudor Constantinescu, az AirConnect vezérigazgatója, a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

Az egymillió euró alaptőkével rendelkező cég négymillió eurót meghaladó befektetést tervez az idei évre. A pénz legnagyobb része két ATR 42-600-as repülőgép beszerzésére megy el. (Képünkön ez a típus látható - a szerk.) A vezérigazgató szerint ez egy ideális modell beföldi és viszonylag rövid távú külföldi járatok számára. Az AirConnect azt tervezi, hogy jövőre további három ATR 42-600-ast vásárol.

Romániában jelenleg három, hazai kézben levő légitársaság működik: a több mint egy évtizede folyamatosan veszteséges, állami tulajdonban levő Tarom, a fapados Blue Air és a charter járatokra szakosodott Animawings. A nagyváradi- és a Bihar megyei önkormányzat is alapított közösen egy légitársaságot Air Oradea néven, hárommillió euró alaptőkével. A tervek szerint ez idén kezdene el repülni, kizárólag a nagyváradi reptérről, Bukarest, valamint négy, egyelőre meg nem nevezett külföldi célpont felé.